Viorel Scripcariu, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa“ Iaşi, a prezentat în şedinţa Senatului UMF, care s-a desfăşurat online, raportul cu privire la starea universităţii pentru anul anterior, 2018-2019. Una dintre cele mai importante decizii ale Senatului respectiv a fost însă ca pentru anul universitar următor 2020-2021 să nu se majoreze taxele pentru studenţi, fiind la acelaşi nivel ca acum.

În prezentarea sa, rectorul a precizat că anul anterior s-a păstrat cifra de şcolarizare a Ministerului, astfel, numărul total de studenţi la nivelul 1 ianuarie 2019 era la UMF Iaşi de 8.868 pentru programele de licenţă, cei mai mulţi fiind la Facultatea de Medicină Generală, 5.606, urmată de Facultatea de Medicină Dentară – 1.896, la Farmacie fiind 789 şi la Bioinginerie 584.

Una dintre cele mai mari reuşite ale UMF este, din perspectiva rectorului, faptul că a finalizat anul anterior cu un excedent bugetar de circa 70,5 milioane de lei.

„A fost un an bun pe toate planurile, pentru că ne-am realizat toate obiectivele principale, iar rezultatele sunt palpabile: UMF Iaşi se află în cele mai importante clasamente internaţionale ale instituţiilor de învăţământ superior, ne-am dezvoltat pe partea de infrastructură, stăm excelent la capitolul internaţionalizare şi, în plus, avem un excedent bugetar de 70.504.614 lei“, a declarat Viorel Scripcariu.

O mare parte dintre aceste fonduri provin din taxele plătite de cei care studiază pe liniile de predare în engleză, franceză şi română cu taxă în valută. Astfel, aici UMF a raportat, până la 1 ianuarie 2019, un număr de 1.097 pe liniile de predare în engleză şi 1.254 la franceză. Un calcul rapid arată că UMF încasează anual circa 12 milioane de euro de la aceşti studenţi.

În continuare, UMF a organizat, în anul universitar anterior, 12 programe de masterat şi au fost susţinute 27 de teze de doctorat.

La nivel de proiecte majore, UMF a achiziţionat o clădire unde vrea să construiască un Centru de Cercetări Funda­mentale, şi a continuat lucrările la un corp al universităţii – „Mihail Kogălniceanu“, unde va fi construit un Centru de Simulare Medicală care este estimat că va fi inaugurat în toamna acestui an, existând şi un proiect european depus pentru dotarea acestuia, cu o valoare de aproximativ 30 de milioane de lei.

Articolul precedentMai multe cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ Iaşi, depistate cu coronavirus
Articolul următorCe amenzi plătesc ieșenii care refuză să se legitimeze