Azi, polițiștii au efectuat 69 de percheziții pe raza a 12 județe și a municipiului București, la sediile mai multor firme și locuințele a 56 de persoane bănuite de cauzarea unui prejudiciu de peste 21.000.000 de euro statului german. 

Echipe comune de anchetă compuse din polițiști specializați în investigarea criminalității economice, împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorității Fiscale din Nürnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale, au efectuat marți mai multe percheziţii la domiciliile a 56 de persoane bănuite de evaziune fiscală.

Perchezițiile au fost efectuate în judeţele Iaşi, Cluj, Alba, Arad, Argeș, Bihor, Constanța, Hunedoara, Sălaj, Sibiu, Teleorman şiTulcea, precum și în municipiul București, la adresele persoanelor bănuite și ale societăților comerciale administrate de acestea.

De asemenea, sunt puse în executare 56 de mandate de aducere a persoanelor cercetate în cauză, acestea fiind duse la audieri.

Persoanele respective sunt bănuite de săvârșirea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală, fapte comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plății TVA în cadrul căruia ar fi fost utilizate societăți comerciale de tip „fantomă” din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia și Austria.

Practic, ar fi fost achiziționate scriptic autovehicule prin intermediul acestor societăți, evitându-se astfel plata TVA-ului către statul german, însă, faptic, beneficiarii reali ai achizițiilor ar fi fost persoane fizice din România. Acţiunea comună a poliţiştilor români cu reprezentanţii autorităţilor germane se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile Convenţiei cu privire la asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale UE şi ale Deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002, prin intermediul biroului naţional român din cadrul EUROJUST”, au menţionat oamenii legii.

Echipa comună de anchetă a devenit operaţională la sfârșitul lunii mai a acestui an şi a fost constituită cu scopul facilitării efectuării de cercetări penale în dosarele penale aflate în cercetarea Parchetului Nürnberg-Fürth.

Prejudiciul cauzat statului german ca urmare a săvârșirii acestor fapte este de aproximativ 21.300.000 de euro, în cauză urmând a fi dispuse măsuri asiguratorii pentru recuperare. 

Articolul precedentExtrădat în Franța, după ce a fost prins la Iași
Articolul următorPrins băut la volan, în urma unui accident rutier