Marți, 2 martie, proiectul orașului Iași „Traista cu sănătate” a fost desemnată câștigătorul locului 1 la categoria ”Healthy Lifestyle Cities”, depășind proiectele depuse de Ungaria și Spania.

Premiul a fost acordat, de către Comisia Europeană orașelor care au avut inițiative de a promova un stil de viață sănătos în rândul copiilor. Inițiativa orașului Iași „Traista cu sănătate” a participat la categoria „orașe”, existând și alte două categorii, „organizații neguvernamentale” și „școli și grădinițe”.
Premiul EU Health Award subliniază rolul vital al orașelor, ONG-urilor și școlilor în întărirea democrației participative și cetățeniei active cu rol în sănătatea publică.
Prin acest premiu platforma de politici pentru sănătate a Uniunii Europene promovează bunele practici din aceste orașe, ONG-uri, școli și grădinițe, pentru a inspira și pe alții să repete aceste inițiative în propriile locații. În acest mod, premiul este aliniat cu Al III-lea Program de Sănătate (3rd Health Programme) care susține identificarea, diseminarea și implementarea bunelor practici care îmbunătățesc sănătatea și calitatea vieții într-un mod optim.
Premiul acesta este finanțat de Al III-lea Program de Sănătate 2014 – 2020.
Programul „Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși” a fost lansat la Iași în anul 2012. Este un program care implică comunitatea și care are ca scop dezvoltarea unor comportamente sănătoase privind alimentația și stilul de viață, având la bază tradițiile culturale locale. Inițiatorul programului este prof. univ.dr. Veronica Mocanu, profesor de Fiziopatologie și Comportament alimentar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
În ultimii 40 de ani, în lume, obezitatea și supraponderalitatea a crescut de 10 ori. În România evoluția prevalenței obezității în perioada 2012-2018 a crescut alarmant în rândul copiilor. Studiul nostru a inclus circa 12.000 de copii și a evidențiat că prevalența obezității în 2018 în comparație cu 2012 s-a dublat în zonele urbane (de la 9 la 16%) și a crescut de 4 ori în zonele rurale (de la 3 la 12%).
În acest proiect pilot 4.000 de copii au beneficiat de lecții de nutriție care au avut ca suport educațional pachetul „Traista cu sănătate”. Activitățile au cuprins evaluarea nutrițională a copiilor, ateliere pentru părinți, concursuri, cursuri pentru profesori și conferințe. Ca urmare a acestei inițiative, prelavența obezității în rândul copiilor din Iași a scăzut cu 2% doar într-un an.
Programul „Traista cu sănătate.Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși” a fost susținut dintotdeauna de Primăria Municipiului Iași, iar în anul 2018, proiectul „Educarea copiilor pentru un stil de viață sănătos având la bază tradițiile locale” a bugetat suma de 64.000 de lei pentru implementarea acestui proiect în 20 de școli din Iași. Implementarea acestui program nu a putut fi posibilă fără ajutorul Inspectoratului Școlar Județean.

Succesul pe termen lung al programului „Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși” este asigurat de parteneriatul cu Nestlé for Healthier Kids, care este sponsorul programului din anul 2020.

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentBERLINER, premieră la Cinema Ateneu Iași
Articolul următor44 de ani de la cutremurul din 1977