Cinci persoane au fost trimise în judecată, în cadrul dosarului privind devalizarea societății comerciale Lactis SA Iași.
Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași au dispus trimiterea în fața instanței a lui Constantin Gâlcă, Maria Micu, Gheorghiță Burlacu, Petrică Herăscu și Petrișor Gabriel Irimia. Acuzația adusă de anchetatorii DIICOT este cea de gestiune frauduloasă.
În cadrul dosarului, în calitate de părți responsabile civilmente, se regăsesc firmele Galmopan SA, prin lichidator, și Euro-Lact SRL Iași. Mai mult, SC Lactis SA, prin lichidator judiciar, are calitatea de parte vătămată.
Urmează ca instanța, respectiv Curtea de Apel Iași, să stabilească un prim termen al dosarului penal, după care magistrații vor decide ce se va întâmpla în continuare cu cauza.
SC Lactis SA Iași a fost una dintre cele mai importante fabrici din oraș, iar, în ultimii ani, a devenit un punct de interes. Fosta fabrică de lactate din Iași a fost pusă, la un moment dat, sub sechestru, valoarea ei fiind estimată atunci la aproximativ patru milioane de euro. Falimentul firmei a venit după un lung șir de afaceri păguboase și după o privatizare controversată.
Potrivit informațiilor apărute de-a lungul timpului în mass-media, în ceea ce privește SC Euro-Lact SRL Iași, compania i-a avut drept acționari pe doi dintre inculpații din dosarul instrumentat de DIICOT, respectiv Constantin Gâlcă și Maria Micu (foști directori în cadrul SC Lactis SA), dar și pe Petrică Herăscu, un om de afaceri din Galați, ce deținea grupul de firme Galmopan. Potrivit acelorași informații, inițial, participația majoritară de acțiuni la această societate era deținută de către SC Lactis SA, dar, în 2004, Herăscu ar fi preluat controlul firmei Euro-Lact SRL.
Mai apoi, Lactis SA a intrat în stare de insolvență, fiind reprezentată de un lichidator judiciar. În paralel, procurorii DIICOT au declanșat ancheta ce a vizat modul în care, în urmă cu aproape 13 ani, omul de afaceri gălățean Petrică Herăscu a cumpărat active ale societății comerciale Lactis SA.
Articolul precedentCrimă într-o comună ieșeană: ucisă pentru că a vrut să plece la muncă
Articolul următorProiectul „Playing out“ a scos copiii în stradă