Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a venit vineri la Iași pentru a vizita Penitenciarul de Maximă Siguranță și Curtea de Apel în scopul unor întruniri referitoare la găsirea unor soluții pentru relocarea penitenciarului și găsirea unei soluții pentru arhiva instanțelor.

„Domnul Varujan Vosganian mi-a făcut recent o interprelarea, că ar fi indicată relocarea Penitenciarului Iaşi. Am trimis-o la ANP. De la ANP mi-a venit răspunsul că, de principiu, agreează ideea relocării penitenciarelor, pentru că, mai demult, erau la marginea oraşelor. Interpelarea arată că multe dintre penitenciare sunt acum în zonele cele mai bune ale oraşului sau în zone centrale. Avem legislaţie privind parteneriatul public-privat. Dacă reuşim să o punem în aplicare, în loc să încercăm să modernizăm un penitenciar vechi, de 30-50 de ani, eu personal susţin construirea unuia nou în afara oraşului”, a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiţiei.

Vosganian a propus eliberarea unei suprafeţe de 5,4 ha în Copou, prin mutarea Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi. Aşadar, deputatul Varujan Vosganian (ALDE) l-a interpelat recent pe această temă pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Liderul ALDE Iaşi îi solicită acestuia să precizeze dacă este oportună relocarea Peniten­ciarului şi dacă există o astfel de intenţie la nivelul Ministerului.

Întrebat despre hotărârea dată de instanță în cazul lui Liviu Dragnea, ministrul nu a dorit să facă vreun comentariu.

 “Nu pot să comentez sentinţa, pentru că am văzut doar ce a văzut toată lumea. Ca să îţi faci o idee despre sentinţă, trebuie să vezi motivarea, să vezi considerentele pe care s-a emis acea sentinţă. Aştept să văd şi eu motivarea, ca să îmi fac o părere. În orice caz, oricare cetăţean beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Există mulţi care au fost condamnaţi iniţial, apoi au fost achitaţi sau invers”, a declarat Tudorel Toader.
El a mai spus că, din ce a înţeles, nu a existat unanimitate în completul de trei judecători de la Înalta Curte, doi judecători fiind pentru condamnare, iar altul având opinie separată. “Vă spun cu deplină convingere că o decizie a CCR nu poate fi neglijată chiar dacă legiuitorul nu pune textul legii în acord cu decizia”, a comentat Toader.
Întrebat dacă Liviu Dragnea ar trebui să își dea demisia din fruntea Camerei Deputaților, Toader a spus că nu vrea să se pronunțe pentru că este o ”chestiune politică”.
Articolul precedentFiul cel mic al lui Tudorel Toader a fost operat și merge pe propriile picioare
Articolul următorPSD Iași sare în apărarea lui Dragnea, fără consultarea Biroului Permanent Județean