Procurorii DIICOT Iaşi și ofiţeri de Poliţie Judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, Constanța, Pitești, București și Serviciului de Combaterea Criminalității Organizate Neamț au făcut 18 percheziții domiciliare în județele Iași, Constanța, Neamț, Argeș, Giurgiu și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. 

Procurorii au spus că, în perioada 2017 – 2018, a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acționat în mod coordonat, în ceea ce privește inducerea în eroare a mai multor persoane juridice, pentru a obține diferite tipuri de marfă, care era achitată prin intermediul unor bilete la ordin, pentru care nu exista acoperire sub forma disponibilului în cont.

Prin activitatea infracțională a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de aproximativ 2,5 milioane de lei. Ca mod de operare s-a reţinut faptul că membrii grupului infracţional au utilizat în calitate de vehicul infracțional o societate comercială, iar, pentru a evita o eventuală răspundere penală, au recrutat persoane de condiție socială modestă, care au acceptat, în schimbul unor sume de bani, să preia rolul de asociat și administrator al acestei firme. Controlul efectiv asupra societăţii comerciale s-a realizat în baza unor procuri acordate membrilor grupării, utilizate pentru a-și justifica calitatea de reprezentant al firmei, la comiterea actelor de înșelăciune, conform celor de la DIICOT.

Conform procurorilor, din actele de urmărire penală efectuate în cauză, a rezultat faptul că, înainte de începerea propriu-zisă a activității infracționale, membrii grupului s-au preocupat de obținerea unor bilete la ordin și închirierea unui spațiu în municipiului Iași, unde să fie depozitate bunurile obținute din înșelăciune.

De asemenea, cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, bani, documente contabile şi alte acte care atestă activitatea infracțională.

În cauză a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore față de doi inculpați, urmând ca aceştia să fie prezentați Tribunalului Iași, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar, pentru alți trei inculpați, a fost dispusă măsura controlului judiciar.

 

Articolul precedentFemeie, cu mâna zdrobită după un ACCIDENT!
Articolul următorOvidiu Horșia, împrumutat pentru un an la Iași