În Aula Magna „Mihai Eminescu” a avut loc ceremonia Dies Academici, care a marcat aniversarea a 158 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, care a a trecut în revistă unele dintre cele mai importante realizări ale universității în beneficiul studenților săi, atât din trecut cât și din prezent.

„A trecut încă un an peste universitatea noastră, un an cu întrebări și cu răspunsuri, cu certitudini și cu proiecte, iar festivitatea de astăzi este dedicată strădaniei comunității academice și faptelor bune ale acesteia care rămân în istorie în folosul studențior. Încă de la înființare, universitatea noastră a încurajat activitățile și cercurile studențești. Astfel, în anul 1870, s-a înființat Cercul Român, centru special dedicat relaxării studenților, iar în anul 1909 s-a desfășurat primul congres studențesc din Iași, în urma căruia s-a decis crearea centrului universitar Iași ca filială a Societății Generale a Studenților Români. Astăzi a fost înființat Centrul de Învățare al universității noastre, în valoare de aproximativ 200.000 de euro. În Casa Miclescu din spatele corpului B s-a creat un spațiu special dedicat asigurării unor condiții optime de studiu, individual și asistat, cu precădere pentru studenții aflați în risc de abandon sau de nepromovare”, a spus aceasta.

În continuare a luat cuvântul Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, care a amintit importanța pe care apariția Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut-o în viața Iașului, dar și a României:

„Cred că universitățile sunt cea mai importantă valoare pe care trebuie să o menționăm atunci când vorbim despre Iași. Apariția Universității din Iași a fost, de fapt, începutul României puternice.”

În final, primarul a afirmat speranța că tânăra generație întelege rolul important pe care îl are în dezvoltarea țării.

Articolul precedentJoc catastrofal, înfrângere umilitoare
Articolul următor“Mascații” ieșeni au donat sânge