Primăria Iași pregătește două proiecte legate de reabilitarea integrală a pasarelelor spre două din cele mai aglomerate cartiere ale Iașului. Pasarelele Socola și Alexandru cel Bun vor fi transformate în totalitate.

Pasareal Socola, construită în 1960, face legătura dintre zona Bucium și centrul orașului, fiind zilnic printre cele mai circulate din municipiu.

„Pasajul superior Socola a fost construit în anul 1960 de către Antepriza Construcții Montaj nr. 2 — Brigada Iași, pe baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul Județean de Proiectare Iași, întocmit în anul 1959. În anul 1985, pasajul a fost reabilitat pe baza unui proiect tehnic întocmit de I.C.P.R.O.M. Iași, atât prin înlocuirea completă a suprastructurii și lărgirea lățimii căii la patru benzi de 3.50 metri lățime fiecare și două trotuare pietonale, unul cu lățimea de 3 m, respectiv celălalt cu lățimea de 2 m. Înlocuirea suprastructurii și lărgirea căii pe pod și pe rampele de acces au impus și modificarea alcătuirii constructive a elevațiilor infrastructurilor. În iunie 2019, echipa tehnică SC Pod – Proiect SRL a întocmit expertiza tehnică a pasajului, stabilind astfel starea tehnică a acestuia. În urma stabilirii stării tehnice nesatisfăcătoare a pasajului Socola rezultă că se impune reabilitarea pasajului și înlocuirea unor elemente structurale puternic degradate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Pentru reabilitare se iau în calcul mai multe variante. Cea mai complexă propune modernizarea pasajului Socola cu sporirea numărului benzilor de circulație pe pasaj, a gabaritului pasajului și clasa de încărcare. Lucrările ar ajunge la circa 34 de milioane de lei pentru reabilitarea pasarelei Socola.

Și pasarela care leagă cartierul Alexandru cel Bun de zona Gară- Podu de Piatră va intra în reabilitare.

“Pasajul Alexandru cel Bun construit între anii 1977-1980 prezintă degradări. Motiv pentru care în urma expertizei efectuate, prin DALI s-au propus două scenarii pentru intervenție. Se propune spre aprobare scenariul II, care are următoarele avantaje: Lucrările de reabilitare asigură realizarea caracteristicilor constructive și funcționale care să satisfacă cerințele de siguranță și confort. Lucrările de reabilitare cuprind lucrări de consolidare a structurii de rezistență a infrastructurii și suprastructurii pasajului, lucrări de modernizare la nivelul căii pe pasaj și pe rampele de acces, și include și lucrările de consolidare a zidurilor de sprijin. Scenariul II cuprinde lucrările de reabilitare minim necesare a fi executate pentru a asigura o durată viitoare de exploatare a pasajului de minim 35 de ani, în condiții de siguranță și confort pentru circulația rutieră, a tramvaielor și a pietonilor pe și sub pasaj. Se asigură o durată de exploatare normală de minim 55 de ani”, se arată în documentație.

Articolul precedentPrimarul care a întreţinut relaţii intime cu două minore a fost exclus din PNL
Articolul următorCampanie împotriva reţelei 5G la Iaşi: Pliante puse în cutiile poștale ale ieşenilor