Doi directori din cadrul Societăţii Naționale de Transport Gaze Naturale ”Transgaz”, Ion Tătaru- Departamentul de Dezvoltare şi Mihai Leontin Leahu- Departamentul Proiectare şi Cercetare vor avea, astăzi, o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, în vederea stabilirii ultimelor detalii privitoare la dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale din județ și construcția a două magistrale care să deservească 19 unități administrativ teritoriale.

Primul pas a fost realizat, primăriile aflate pe traseele magistralelor înfiinţând deja asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI), pentru a putea astfel să întocmească studii de fezabilitate, să le avizeze și să concesioneze sistemele de distribuție.

Conform unei analize a Transgaz, în județul Iași este necesară construirea a două magistrale de transport. Prima are în vedere ruta Mogoșești- Comarna- Cozmești, iar cealaltă va deservi traseul Dumești-Andrieșeni, lungimea totală a acestora fiind de 80 de km.

În acest sens, la nivelul județului sunt în acest moment două ADI: pentru zona de sud-est și pentru zona de nord-est. Din asociația sud-est fac parte comunele Dobrovăț, Schitu Duca, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Răducăneni, Gorban, Moșna, Cozmești, Dolhești și Ciortești, în timp ce comunele Movileni, Țigănași, Gropnița, Probota, Trifești, Andrieșeni, Plugari și Bivolari formează asociația nord-est.

De asemenea, a fost deblocată şi magistrala de gaz Vaslui-Iaşi, a doua magistrală de aprovizionare a Iaşului, care va deveni în curând funcţională.

Proiectul va fi finanțat de Guvernul României prin Programul Național de Dezvoltare Locală 3 și cu fonduri europene. Lucrarea va fi realizată de Transgaz, costul unui kilometru de conductă fiind între 800.000 şi un milion de euro.

Articolul precedentTraseu nou de microbuz: Târgu Cucu – Blocuri Şorogari
Articolul următorFOTO: Ziua ACCIDENTELOR: un alt IMPACT, în localitatea Balş