În condițiile în care săptămâna viitoare începe noul an școlar, în urma monitorizării activităţii privind stadiul obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare de la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, s-a constatat că dintre cele 221 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, doar 181 au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 40 nu au, fie pentru că sunt în derulare lucrări, fie pentru că nu există apă potabilă la nivelul comunei.

Şcolile care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare din cauza lipsei apei potabile sunt: Şcoala Gimnazială Popeşti, Hadâmbu, Poieni, Scânteia şi Grajduri, iar şcolile Liteni, Erbiceni, Popeşti, Hadâmbu şi Scânteia au grupuri sanitare exterioare.

De asemenea, Şcoala Gimnazială Grajduri nu a primit autorizaţie din cauza clădirilor vechi în care îşi derulează activitatea. Şcoala Gimnazială „Gheorghe Ciobanu” Andrieşeni nu are autorizaţie de funcţionare încă din 2016, când a fost retrasă în vederea remedierii unor deficienţe, lucrări care nu s-au finalizat încă, iar la Şcoala Gimnazială nr. 1 Comarna se află în proces de reabilitare. Şcoala Gimnazială „Ion Hăulică” Ipatele a fost reabilitată, însă nu a fost realizată recepţia lucrărilor, iar Şcoala Gimnazială Răchiteni trebuie reabilitată.

Din totalul de 1.470 de clădiri ce aparţin unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Iaşi, 1.054 de clădiri se supun procedurilor de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu. Pentru 155 de clădiri a fost obţinută autorizaţia de securitate la incendiu, iar pentru 103 clădiri care ar avea nevoie de o astfel de autorizaţie, aceasta nu a fost obţinută. Printre acestea se numără şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Iaşi, care trebuie să refacă scenariul la incendiu pentru un corp de clădire, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi, care are dificultăţi deoarece, în urma unor extinderi, trebuie construit un rezervor de apă care să asigure alimentarea instalaţiei de stingere a incendiilor, iar compania de apă nu asigură debitul şi presiunea necesare, sau Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, care nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru sala de festivităţi, unde este nevoie de lucrări de reabilitare. Din totalul de clădiri ale unităţilor de învăţământ din judeţ, pentru 796 nu este obligatorie obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Astfel, 90,23% din aceste clădirile în care elevii învaţă deţin autorizaţii de securitate la incendiu.

În ceea ce priveşte igenizarea spaţiilor unităţilor de învăţământ, 202 şcoli au finalizat aceste lucrări, iar în 19 acestea sunt în curs de finalizare. Și combustibilul necesar pentru lunile de iarnă a fost achiziţionat în majoritatea şcolilor, excepţie făcând Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” Răducăneni şi şcolile gimnaziale din localităţile Sârca, Păuşeşti, Moşna şi Şcheia, care au fondurile necesare şi urmează să finalizeze achiziţiile în perioda imediat următoare.

Articolul precedent„Tsunami” pe piața auto ieșeană
Articolul următorTânăr anchetat penal, din cauza carnetului