Angajații din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași se pregătesc de o revoltă, după ce au aflat că, în acest an, „vor fi norocoși” dacă își vor primi salariile.

Întârziat cu mai bine de două luni, Guvernul a adoptat bugetul României pe 2019, acesta fiind bazat pe o creștere economică de aproximativ 5,5% și o rată a inflației de aproximativ 2,8%. Totodată, prin OUG nr. 114/2018, din lipsa alocațiilor bugetare, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor ne-a informat că doar 83% din fondul de salarii este asigurat, situație care face practic imposibilă plata orelor suplimentare, actualizarea drepturilor de hrană și echipament, decontul cheltuielilor pentru servicii turistice și angajarea promoțiilor de absolvenți”a declarat Dorin Șcarlii,liderul Sindicatului Iuris, al angajaților din Penitenciarul Iași

Liderul de sindicat ieșean a mai spus că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că, în cei doi ani de mandat, a încercat să pună în centrul activității cetățeanul și drepturile acestuia.

Îi reamintim domnului ministru Tudorel Toader faptul că și membrii Sindicatului Iuris, din Penitenciarul Iași, și toți angajații din penitenciarele românești sunt, la rândul lor, cetățeni și au drepturi și îi cerem cu această ocazie să facă toate demersurile pentru a le fi respectate. Totodată, tragem un semnal de alarmă că, dacă Guvernul nu va dispune măsuri de soluționare rapidă a acestei situații negative, angajații Penitenciarului Iași vor refuza, într-o primă fază, să efectueze ore suplimentare, cu posibilitatea ca, în final, să nu mai intre în serviciu în semn de protest. Cerem președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu și primului ministru al României, Vasilica Viorica Dăncilă, să facă o vizită în Capitala Moldovei, implicit la Penitenciarul Iași, pentru o prezentare directă a problemelor, cu speranța înțelegerii de către aceștia de gravitatea situației în care se afla sistemul penitenciar”a mai spus Dorin Șcarlii.

Potrivit acestuia, sistemul penitenciar românesc „se află în colaps”iar măsurile luate în ultima vreme fac și mai rău decât până acum.

Liderul ieșean a mai precizat că au fost deja depuse 150 de petiții la conducerea închisorii ieșene, de către membrii sindicatului ieșean, pentru refuzul de a mai efectua ore suplimentare.

Noi nu putem face grevă. Prin lege, nu putem bloca activitatea instituției. Dar nici nu suntem obligați să efectuăm ore suplimentare, mai ales că ele sunt neplătite și pare-se că nici nu are nimeni de gând să le plătească vreodată. Vom ajunge, cel mai probabil, la instanțele de judecată, unde ne vom cere drepturile. Am solicitat deja conducerii instituției să dispună recalcularea salariilor la nivelul acestui an, nu la nivelul anului 2009, a adăugat Șcarlii.

Acesta a mai menționat că este posibil să se ajungă și la proteste de stradă, dar și că, dacă, de exemplu, 150 de angajați ai pușcăriei ieșene își vor da demisia mâine, ei nu ar putea fi înlocuiți decât printr-o măsură provizorie, cu ajutorul altor instituții.

De asemenea, liderul sindical a spus că, în România, guvernanții par mai interesați de drepturile deținuților, decât de cele ale personalului din sistemul penitenciar.