În urma efectuării testărilor pentru COVID-19, ancheta epidemiologică de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicoale Oblu” Iaşi a evidenţiat prezenţa noului coronavirus la încă patru cadre medicale şi la 13 pacienţi.

 

Ancheta a fost declanşată după ce un asistent medical, angajat al acestei unităţi medicale a fost confirmat pozitiv cu COVID-19, fapt care a condus la testarea personalului medical.

Vineri, rezultatele de laborator au confirmat prezenţa virusului la încă 10 cadre medicale de la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de faţă, la această unitate medicală sunt 28 de cazuri confirmate pozitiv cu noul coronavirus.

„Direcţia de Sănătate Publică Iaşi continuă în aceste zile ancheta epidemiologică prin testarea pacienţilor şi a personalului medical şi prin identificarea tuturor contacţilor direcţi.

Facem precizarea că în momentul de faţă mai sunt teste în lucru. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare, urmând ca măsurile şi concluziile finale să fie anunţate după încheierea acesteia. Mai menţionăm că o altă anchetă epidemiologică a fost declanşată şi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sfânta Maria” Iaşi, unde în urma testărilor efectuate s-a confirmat prezenţa noului coronavirus la 4 cadre medicale. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare“, spun reprezentanții DSP Iași.

Conducerea unităţii medicale susţine că o parte din pacienţi au fost confirmaţi cu COVID-19, deşi iniţial la momentul internării rezultatele erau negative.

„Spitalul de Neurochirurgie lucrează în regim de urgență. Avem o anchetă în desfășurare și încercăm să luăm toate măsurile necesare de depistare a virusului COVID-19 și de stopare a răspândirii acestuia.

Până în acest moment am testat 200 de persoane la nivelul spitalului, iar 28 din aceștia sunt pozitivi. Continuăm testarea și retestăm acolo unde este cazul. Secția în care a fost depistat primul caz cu virusul COVID-19 este complet izolată, este dezinfectată și decontamiată.

În acest moment lucrăm pentru refacerea protocoalelor spitalului, dar și a circuitelor pentru a asigura în continuare activitatea medicală pe partea de urgențe neurologice și neurochirurgicale pentru a putea primi cazurile medicale majore. Persoanele care au fost depistate pozitiv cu virusul COVID-19 vor rămâne internate în Spitalul de Neurochirurgie unde vor fi tratate. Să nu uităm că unitatea medicală a fost pregătită încă de acum două luni, de la izbucnirea pandemiei, pentru a face față unei astfel de situații.

Suntem pregătiți să luăm toate măsurile necesare pentru a opri acest virus care a fost adus din exteriorul spitalului.  Ancheta epidemiologică se desfășoară sub conducerea Direcției de Sănătate Publică Iași și va stabili clar de unde a provenit sursa infecției”, spune Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.