Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au prezentat bilanţul activităţii desfăşurate în cursul anului trecut.

„Activitatea desfășurată de Curtea de Apel Iași și instanțele din circumscripție, în anul 2018, a fost în continuare marcată de amplul proces de reformare normativă a sistemului de Drept românesc, fiind testate din plin profesionalismul, dedicarea și adaptabilitatea la schimbare din partea întregului corp profesional. Provocările recurente au vizat, pe de o parte, nevoia de stabilitate și coerență a cadrului legislativ, iar, pe de altă parte, nevoia de asigurare aresurselor umane suficiente și a suportului logistic adecvat“, a precizat judecătorul Cristina Truţescu, şefa Curţii de Apel Iaşi.

Potrivit acesteia, obiectivul principal al instanţei în anul 2018 l-a reprezentat continuarea procesului de maximizare a performanţelor curţii şi instanţelor din circumscripţie, în scopul înfăptuirii unui act de justiție calitativ, eficient și responsabil.

În acord cu tendința generală la nivel național (-3,35%), Curtea de Apel Iaşi şi instanţele arondate au înregistrat o scădere cu 0,41% a volumului total al cauzelor aflate pe rol (cu 631 de dosare), de la 153.166 de cauze în anul 2017, la 152.535 – în 2018.

„E de remarcat scăderea volumului de activitate, la nivelul tribunalelor din circumscripție, cu 8,21% (față de scăderea cu -10,85% la nivel național), dar şi creşterea volumului de activitate la nivelul judecătoriilor din circumscripție cu 1,81% (față de scăderea cu 0,28% la nivel național), precum şi la nivelul Curţii de Apel Iaşi cu +5,13% (față de scăderea cu -4,89% la nivel național), fiind de notat procentul de creştere, corespunzător acestor din urmă două grade de jurisdicție, comparativ cu scăderea înregistrată la nivel național“, a adăugat Cristina Truţescu.

Conform acesteia, dinamica volumului de activitate la Curtea de Apel Iaşi în anul 2018 relevă, în raport cu anul 2017, scăderea numărului dosarelor nou-intrate cu 2,9%, creşterea numărului total al dosarelor aflate pe rol cu 5,13%, creşterea numărului dosarelor soluţionate cu 5,09%, creşterea stocului final de dosare cu 5,26%, creşterea indicelui de operativitate / a ratei de soluţionare cu 7,48%, majorarea încărcăturii pe judecător cu 12,66%, raportat la schema de personal, şi cu 9,37%, raportat la numărul de judecători care au funcţionat efectiv.

Informaţiile statistice pentru Curtea de Apel Iaşi arată că media duratei de soluţionate, până la pronunţarea hotărârii, a fost în anul 2018 de 3,34 luni, conform aplicaţiei StatisEcris, iar durata medie de soluţionare, până la redactarea şi închiderea documentului de soluționare, a fost de 4,48 luni.

În ce priveşte indicatorul de performanţă privind ponderea dosarelor închise într-un an, acesta este la un nivel foarte eficient, de 97,6%, pe parcursul anului 2018 fiind închise în interval de un an 7.162 de hotărâri, din totalul de 7.335 de hotărâri pronunţate.

„Îmbunătățirea nivelului de performanță individuală și organizațională este condiționată, în egală măsură, atât de calitatea resursei umane care înfăptuiește Justiția, cât și de existența unor scheme suficiente și echilibrate de personal. Sub acest aspect, sporirea volumului de dosare, creșterea nivelului lor de complexitate, multiplicarea procedurilor impuse de noile reglementări și lărgirea sferei atribuțiilor tuturor categoriilor de personal au generat supraîncărcarea volumului de activitate al personalului instanțelor. Prin urmare, Curtea de Apel Iași s-a confruntat și în anul 2018 cu problema inadecvării schemelor de personal la dinamica și dimensiunea reală a volumului de muncă“, a mai spus preşedintele Curţii de Apel Iaşi.

Şefa instanţei a mai punctat că finalizarea obiectivului de investiții Noul Palat de Justiție Iași a însemnat un progres major în consolidarea capacității administrative a instanțelor ieșene, materializat în intrarea înnormalitate a infrastructurii fizice.

Articolul precedentAdministrator de firmă, pus la plată de Poliţie
Articolul următorFemeie în toată firea, anchetată pentru furt de alimente