La nivelul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Iași, 25 de persoane private de libertate, care au dreptul de a vota, și-au exprimat opțiunea pentru exercitarea acestui drept.

La nivelul judeţului Iaşi, până la acest moment nu au fost sesizate incidente care să afecteze desfășurarea votului.

Pe raza judeţului, au fost mobilizaţi aproape 1.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri) pentru îndeplinirea misiunilor specifice procesului electoral: aproximativ 140 de angajați M.A.I. vor asigura ordinea publică la nivel judeţean, 74 vor verifica și soluționa sesizările de posibile incidente electorale, iar aproape 500 de angajați vor asigura protecția celor 759 de secții de votare. 

Alți aproape 500 de angajați au asigurat paza secțiilor de votare de ieri de la ora 18.00 până în această dimineață când le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare cu sigiliile intacte.

Având în vedere amploarea activităților care sunt în sarcina M.A.I. în contextul procesului electoral, dar și necesitatea îndeplinirii celorlalte misiuni ale M.A.I., inclusiv cele de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, conducerea ministerului a dispus suplimentarea dispozitivelor curente de ordine și siguranță publică cu angajați de la alte structuri. 

Conform legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a sigura corectitudinea operaţiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii.

În ceea ce privește menținerea ordinii, atribuțiile președintelui secției de vot se întind și în afara localului de vot, precum şi pe străzi şi în piețe publice, până la o distanță de 50 m. 

În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de candidaţi, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Persoanele care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează continuarea propagandei electorale.
 
Precizez că Biroul Electoral Central a emis o Decizie prin care a interzis comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în zona de protecție a secției de votare, respectiv în limita celor 50 de metri. 

Au drept de vot cetățenii români care au peste 18 ani, inclusiv cei 634 din întreaga ţară care împlinesc chiar astăzi această vârstă .  

Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție și nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților. 

Alegătorii votează la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. 

Alegătorul care nu se află în localitatea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din altă unitate administrativ-teritorială dacă aceasta se află în cadrul aceleiași circumscripții electorale, ca și localitatea de domiciliu sau de reședință. 

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentBisericile rămân deschise de Crăciun. „Slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice”
Articolul următorItalia interzice călătoriile între regiunile sale în perioada 21 decembrie – 6 ianuarie