La data de 20 aprilie 2021, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor au efectuat o percheziţie domiciliară, în municipiul Iaşi, în cadrul unui dosar penal de punerea în circulaţie de valori străine falsificate şi tentativă la înşelăciune.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate 55 de bancnote falsificate, în cupiură de 200 de euro.

Din cercetările efectuate până în prezent, a reieșit că, la data de 20 aprilie 2021, doi bărbați s-ar fi deplasat la un punct de schimb valutar din municipiul Iaşi. Sub pretextul unui împrumut ulterior de bani, unul dintre bărbați l-ar fi determinat pe celălalt bărbat să schimbe două bancnote în cupiură de 200 de euro, fără ca acesta să cunoască faptul că bancnotele sunt false.

Bărbatul ar mai fi avut asupra sa 3 bancnote falsificate de 200 de euro şi ar mai deţine la domiciliu alte 55 de bancnote falsificate, în cupiură 200 de euro, pe care le-ar fi comandat de pe internet. 

Persoana bănuită a fost condusă la audieri, iar, în baza probatoriului administrat în cauză, aceasta a fost reținută de poliţişti, pentru 24 de ore. 

Ulterior, la data de 21 aprilie, bărbatul a fost prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, faţă de acesta fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.

Cercetările sunt continuate, în vederea stabilirii întregii activități infracționale.

În legătură cu acest tip de bancnote falsificate, la nivelul Oficiului Naţional Central pentru Combaterea Falsului de Monedă se efectuează activităţi de monitorizare a fenomenului de punere în circulaţie a bancontelor ce conţin inscripţii suplimentare, în sensul că acestea au aplicate pe imaginea bancnotei (fie doar pe avers sau revers, fie pe ambele părţi), inscripţii precum SPECIMEN, FACSIMILE, SUVENIR, SCOP CINEMATOGARFIC, UZ CINEMATOGARFIC, RECUZITĂ, INVALID, MOVIE MONEY, PROP COPY, etc., cu litere latine, chirilice, chinezeşti, turceşti, conţinând cuvinte în limbile română, poloneză, chineză, turcă sau rusă.

Banca Central Europeană, prin Decizia BCE/2020/60 din 4 decembrie 2020, clarifică situația bancnotelor euro cu inscripții suplimentare.

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentSăptămâna Patimilor. Miercurea Mare, Trădarea lui Iisus pentru 30 de arginți
Articolul următorCuplu de hoți, identificat de polițiști