Judecătoria Iaşi a dispus condamnarea lui Nicos Dorin Neagu şi a lui Cătălin Păvăluc la câte un an şi cinci luni de închisoare, cu suspendare, pentru ucidere din culpă (în condiţiile reţinerii culpei concurente a victimei, în proporţie de 50%), neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Admite în parte acţiunea formulată de partea civilă minoră, prin reprezentantul său legal, în cadrul procesului penal şi obligă, în solidar, inculpaţii Neagu Nicos Dorin, Păvăluc Cătălin şi partea responsabilă civilmente SC Stizo NPC SRL să plătească părţii civile suma de 75.000 de lei, cu titlu de daune morale, dar şi suma de 200 de lei lunar, cu titlu de prestaţie periodică, începând de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale şi până la împlinirea de către minoră a vârstei de 18 ani“, au precizat judecătorii ieşeni. Decizia nu este definitivă.

Amintim că, în urmă cu câteva luni, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Dorin Nicos Neagu (63 de ani), pentru neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și ucidere din culpă. Sub aceleași acuzații a fost trimis în judecată în același dosar și Cătălin Păvăluc (43 de ani).

Potrivit anchetatorilor, pe 13 noiembrie 2014, Dorin Neagu, în calitate de administrator al firmei Stizo NPC SRL, a sesizat Secția VI de Poliție cu privire la faptul că, în jurul orei 14.00, la Școala „Ion Simionescu”, de pe Calea Galata, a avut loc un accident de muncă în urma căruia victima a decedat.

Astfel, pe baza unui contract semnat pe 7 octombrie 2009, firma ar fi trebuit să facă unele lucrări de reabilitare și modernizare la școala amintită. Lucrările de reabilitare termică a fațadei din curtea interioară a școlii au început pe 6 noiembrie 2014, înainte de aceasta fiind montată schela, dar de către angajați care nu aveau calificare în acest sens, spun anchetatorii. În aceeași zi, Cătălin Păvăluc a fost numit șef al punctului de lucru, chiar de către Neagu.

Însă, în dimineața zilei de 13 noiembrie 2014, mai mulți angajați s-au prezentat la muncă pe șantierul respectiv și, după ce s-au schimbat, au început să execute diverse lucrări. La un moment dat, unul dintre angajați, P.M., a încercat să se deplaseze pe schelă, iar un panou de podină s-a rupt şi angajatul a căzut până la baza structurii, lovindu-se la ceafă, potrivit procurorilor. Aceștia au adăugat că un coleg a încercat să-i acorde primul ajutor, iar un altul l-a sunat pe șeful punctului de lucru, care a solicitat ajutorul unei ambulanțe.

Aşadar, în urma incidentului, victima a fost transportată la Spitalul „Sfântul Spiridon”, iar, mai apoi, la Spitalul de Neurochirurgie, unde, pe 25 decembrie 2014, aceasta a decedat.
După efectuarea unei anchete, inspectorii ITM Iași au concluzionat că a fost vorba despre un accident de muncă provocat de „organizarea necorespunzătoare a locului de muncă aflat la înălțime, concretizată prin utilizarea de către lucrători a unei schele ce nu avea toate elementele de siguranță”. Mai mult, inspectorii au precizat că activitatea de pe șantier ar fi trebuit să fie supravegheată de către o persoană abilitată.

Din probele administrate în cauză a rezultat că folosirea de către inculpații Neagu Nicos Dorin și Păvăluc Cătălin de lucrători care nu aveau calitatea de schelari la realizarea schelei pe șantierul de la Școala Ion Simionescu constitue o cauză care a determinat producerea accidentului de muncă”, a declarat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

De remarcat este faptul că, la audieri, Neagu a declarat că schela a fost montată de acei angajați și că nu erau schelari, deoarece, la nivel național, nu există un curs de calificare pentru acest lucru.

Articolul precedentSancţiuni cu duiumul date de oamenii legii pe străzile din Iaşi
Articolul următorUite cum poţi fi JEFUIT în mijloacele de transport în comun din Iaşi!