Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 779.
UPDATE 8:33 – FSB afirmă că forţele speciale britanice operează în Ucraina şi susţine că a demascat o operaţiune de sabotaj.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat joi că serviciul special naval britanic a operat în Ucraina şi a ajutat forţele ucrainene să desfăşoare tentative de operaţiuni împotriva forţelor ruse, informează Reuters.
FSB, principalul succesor al KGB-ului din epoca sovietică, a declarat că a dejucat un plan al forţelor speciale britanice de a debarca soldaţi ucraineni cu misiuni de sabotaj pe ostrovul Tendriv, un banc de nisip din Marea Neagră. FSB susţine că a capturat un soldat de rang înalt din cadrul forţelor speciale navale ucrainene şi a dat numele şi data naşterii acestuia.
FSB a afirmat că unitatea de forţe speciale ucrainene era “supravegheată de o unitate SBS (Special Boat Service), ceea ce indică implicarea directă a Marii Britanii în conflict”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării nu a avut un răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Rusia nu a respins niciodată o soluţionare paşnică a conflictului ucrainean, dar consideră conferinţa cu tematică ucraineană, organizată în Elveţia fără participarea Rusiei, un „spectacol ciudat”, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său din Belarus, Alexander Lukaşenko, în timpul discuţiilor de la Moscova, conform TASS. Putin a susţţinut că Rusia nu a atacat instalaţiile energetice ucrainene în timpul iernii, ”din considerente umanitare”, iar atacurile actuale sunt lansate în contextul ”procesului de demilitarizare”. Preşedintele rus a calificat drept ”o prostie” afirmaţiile conform cărora Rusia ar putea ataca ţările occidentale, acestea fiind lansate de guverne „pentru a explica şi justifica cheltuielile lor pentru războiul din Ucraina”.
“Nu am refuzat niciodată să rezolvăm disputele pe cale paşnică. Mai mult, asta este exact ceea ce am fost înclinaţi să facem”, a spus preşedintele rus, adăugând că aceste eforturi au dus la negocieri majore care au culminat la Istanbul.
Moscova a ascultat apelurile conform cărora „Ucraina nu ar trebui să-l semneze [acele acorduri] „sub ameninţarea armei”” şi şi-a retras trupele de la Kiev, dar „apoi, sub presiunea Occidentului, partea ucraineană a renunţat la aceste acorduri”. „Imediat după ce am făcut asta, acordurile noastre au fost aruncate la coşul de gunoi”, a adăugat Putin.
Ucraina şi-a dat seama că nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă, a spus Putin:”Au refuzat să negocieze. Şi acum se află într-o situaţie destul de dificilă”.
Putin a spus că va solicita medierea lui Lukaşenko, dacă va fi nevoie de noi discuţii. Liderul belarus a răspuns că sprijină poziţia Rusiei în această problemă.