Studenţii care aleg să studieze la Universitatea „Al. I. Cuza“ (UAIC) sau la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iași se pot înscrie începând de astăzi, 16 iulie şi până pe 21 iulie.

La UAIC sunt disponibile 3.400 de locuri la buget şi aproximativ 3.200 la taxă, absolvenţii având de ales dintre 77 de specializări. La majoritatea facultăţilor admiterea se face pe bază de dosar, la care se vor lua în calcul media generală obţinută la bacalaureat şi notele obţinute la diverse probe din cadrul examenului.

Celor 3.400 de locuri fără taxă li se adaugă alte 375 de locuri la buget, destinate românilor de pretutindeni. Anul acesta, pentru a simplifica procesul de admitere pentru această categorie, se va organiza o comisie unică de înscriere a candidaţilor etnici români, care va fi formată din reprezentanţi de la toate facultăţile la care aceştia se pot înscrie.

La UMF sunt scoase în total 722 de locuri bugetate, cele mai multe fiind la specializarea Medicină – 298, la Farmacie – 99 şi la Medicină dentară – 89. Elevii din mediul rural au la dispoziţie 22 de locuri, şase sunt păstrate pe romi şi 17 pentru românii de pretutindeni. În paralel, UMF pune la dispoziţie 613 locuri cu taxa în lei, iar pentru studenţii internaţionali – 698 de locuri pe cont propriu valutar. O premieră este marcată de faptul că, începând cu acest an, există şi 45 de locuri la specializarea Balneofiziokinetoterapie şi recuperare cu predare în limba engleză.

După ce va încheia perioada de depunere a dosarelor, pe 25 iulie va avea loc concursul de admitere. Ca în fiecare an, acesta se va desfăşura sub forma unui test-grilă ce are durata de trei ore, iar clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, 90% va conta nota de la testul grilă şi 10% media de la bacalaureat.

Articolul precedentTraficanți de țigări, prinși în Piața Nicolina
Articolul următorUPDATE: A ajuns la spital după ce a fost lovit cu pietre niște tineri