Poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică, împreună cu cei ai Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi, au lansat ieri campania preventivă „Siguranţa animalelor”, care se va derula în mediu rural până la finalul lunii noiembrie.

Campania se va axa pe două direcţii: informarea generală a populaţiei judeţului Iaşi prin postarea afișelor campaniei în zonele de interes, în locuri vizibile, precum şi informarea punctuală a comunităţilor din localităţile / zonele din judeţul Iaşi în care acest gen de fapte s-ar putea manifesta. În urma analizelor efectuate la nivelul IPJ Iaşi, privind situaţia furturilor de animale, a rezultat faptul că acest fenomen afectează îndeosebi mediul rural, unde, de regulă, infractorii au ca ţintă locuinţele aflate la periferia localităţilor”, au declarat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi.

Potrivit acestora, infractorii urmăresc de obicei furtul cailor, care sunt uşor de furat şi de transportat, utilizând deplasarea directă pe câmp, ocolind căile de comunicaţii. De asemenea, bovinele reprezintă o ţintă a furturilor pentru comercializare sau / şi sacrificare, activităţi infracţionale care le aduc beneficii considerabile infractorilor.

Oamenii legii au mai menţionat că principala cauză a acestor furturi o constituie lăsarea pe timp de noapte sau de zi a animalelor nesupravegheate.

Astfel, campania a demarat cu o activitate de distribuire de flyere cu recomandări preventive în târgul de animale din comuna Voineşti.

Poliţiştii le-au transmis deţinătorilor de animale recomadări precum să asigure locurile în care sunt adăpostite animalele, în cadrul gospodăriilor cu încuietori şi să se asigure că sunt iluminate pe timpul nopţii, să evite amplasarea adăposturilor pentru animale la distanţă mare de locuinţă sau în locuri izolate, fără să asigure paza acestora, să nu lase animalele nesupravegeate pe imaşuri izolate din localitate, pe marginea drumurilor sau a pădurilor, să stabilească relaţii bune cu vecinii, deoarece ei pot recunoaşte şi semnala prezenţa unor persoane dubioase în preajma locuinţei, precum şi să sesizeze de îndată Poliţia, dacă văd în curtea vecinului persoane necunoscute, pe timpul cât acesta nu este acasă.

Dacă se hotărăsc să vândă un animal din gospodărie, cetăţenii nu trebuie să îl în schimbul unei promisiuni de plată ulterioară, ci să încaseze banii în momentul vânzării şi să nu cumpere, să nu vândă şi să nu transporte animale fără actele eliberate de unitatea sanitar-veterinară din localitatea de domiciliu”, au adăugat reprezentanţii IPJ Iaşi.

Articolul precedentRAZIE la Paşcani: administrator de firmă, amendat de Poliţie
Articolul următorConcurență mare la facultățile de la „AL. I. Cuza“