Şefii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi au confirmat vineri că focarul de toxiinfecţie alimentară în urma căruia mai multe zeci de persoane au ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi după ce au consumat produse de tip fast-food, a fost provocat de bacteria Salmonella.

Cei de la DSP Iaşi au menţionat vineri, într-un comunicat, faptul că instituţia a efectuat o anchetă epidemiologică.

“Investigaţiile au fost declanşate imediat după raportarea incidentului, pe 15 mai 2018. În urma prelucrării probelor recoltate de la sediul unităţii de alimentaţie publică s-a constatat prezenţa bacteriei Salmonella, în principal în sosurile preparate la sediul unităţii”, a precizat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

Potrivit acestuia, ancheta epidemiologică a evidenţiat faptul că toate persoanele au declarat că au consumat de produse fast-food în perioada 13 – 14 mai 2018, că toate meniurile au fost preparate la sediul unităţii, inclusiv sosurile (conform declaraţiei şefului localului), că perioada de incubaţie medie a fost de 9,8 ore, dar şi că inspectorii sanitari au mers la sediul unităţii, de unde au fost recoltate opt probe de alimente şi 25 de probe de sanitaţie, care au fost analizate în laboratorul DSP Iaşi.

“S-au efectuat coproculturi şi s-au recoltat probe de exudat nazo-faringian de la cei şapte angajaţi ai unităţii de alimentaţie publică. Inspectorii sanitari au amendat unitatea cu suma de 3.000 de lei şi s-a dispus suspendarea activităţii. După ultima centralizare a datelor, de pe 17 mai 2018, ora 17.00, numărul total de cazuri a ajuns la 134 (patru din judeţul Vaslui, din care două internate, şi 130 din judeţul Iaşi, dintre care 71 de cazuri sunt la internare continuă)”, a încheiat Marius Voicescu.

În urmă cu câteva zile, zeci de ieşeni au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase, după ce au consumat alimente de tip fast-food de la acelaşi local.

 

Articolul precedentAproape 100 de persoane au făcut toxiinfecție alimentară după ce au mâncat la un restaurant ieșean
Articolul următorPieton izbit de o mașină pe șoseaua Nicolina