O gravidă infectată cu coronavirus, din Iaşi, a fost adusă astăzi la Maternitatea „Elena Doamna“ Iași. Medicii și celelalte cadre medicale au rămase surprinse în momentul în care a aceasta a fost adusă deoarece nimeni nu are costum de protecţie.

 

Cadrele medicale au protestat împotriva avestei decizii, spunând că se tem pentru sănătatea lor și că nimeni nu le-a făcut un instructaj înainte.

„Au chemat jandarmii ca să ne îndepărteze de poartă și să nu protestăm. Au adus această gravidă infectată cu coronavirus, deși trebuia dusă la Maternitatea «Cuza Vodă»! Nu avem combinezoane, nu avem măşti, nu avem nimic! Acum ne obligă să intrăm în contact cu un pacient infectat fără protecție. Avem familii acasă!”,a spus unul dintre medicii de la Maternitatea „Elena Doamna“ Iași.

Preşedintele Sanitas Iași, Iulia Cozianu, susține, în schimb, că Maternitatea „Elena Doamna“ trebuia să fie pregătită să primească o pacientă infectată cu COVID-19.

„Pacienta va intra în sala de operaţii. Există protocoale emise de către Ministerul Sănătăţii în urmă cu câteva săptămâni în care se prevede faptul că medicii vor purta în timpul intervenţiei chirurgicale echipament medical obişnuit. Orice spital trebuie să fie pregătit să interneze un pacient cu coronavirus în acest moment. Ar fi trebuit ca maternitatea să fie pregătită. Medicii au blocat din câte am înţeles, cu maşinile, intrarea izoletei în incinta unităţii medicale. Conducerea are partea ei de vină pentru că nu a asigurat echipamente cadrelor medicale”, spune Iulian Cozianu.