Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Iași au prezentat bilanțul activității desfășurate pe parcursul anului trecut. 

Potrivit datelor făcute publice de către cei de la DGASPC, în 2018, în județul Iași, în medie, doi copii au fost supuși zilnic abuzurilor (fizice, sexuale, psihice, exploatarea prin muncă, violență domestică, trafic, abandon etc.). 

În perioada de referinţă au fost sesizate 517 cazuri în care 762 de copii au suferit diferite forme de abuz. Pentru 139 dintre aceştia s-a impus măsura scoaterii din familie, după cum urmează: în centre de plasament – 64 de copii, în asistenţă maternală 64 copii, în plasament familial 11 copii, instituire tutelă – un copil. Menționăm că, pentru cinci dintre acești copii, în urma evaluărilor realizate după instituirea măsurilor de plasament în regim de urgență, s-a dispus reintegrarea în familie. De asemenea, pentru o minoră însărcinată, victimă a abuzului, s-a dispus admiterea în Centrul Maternal”, au declarat reprezentanţii DGASPC Iaşi.

Conform instituției, dintre cei 762 de copii vizați de anchete, la 142 a fost vorba despre o formă sau alta de abuz sexual. Situația este extrem de îngrijorătoare, deoarece se constată o creștere considerabilă în ceea ce privește abuzurile sexuale în care victime sunt copiii din județul Iași, față de anii anteriori.

De exemplu, în 2012, 68 de copii ieșeni ar fi fost abuzați sexual, în 2013 – 114, în 2014 – 83, în 2015 – 86, în 2016 – 121, iar, în 2017, 91, potrivit datelor făcute publice de către DGASPC Iași. Așadar, în medie, în 2018, un copil a fost abuzat sexual la 2,5 zile.

Reprezentanții DGASPC au mai precizat că, în cursul anului trecut, au fost instrumentate, analizate, verificate şi prezentate în Comisia pentru Protecția Copilului Iași sau înaintate către instanță peste 400 de cazuri (instituire măsură de protecție în plasament familial, asistență maternală, centre de servicii sociale, mențineri măsuri de protecție specială la dobândirea capacității depline de exercițiu, încetări măsuri de protecție specială prin reintegrarea familială, revenirea în familie sau integrare socio-profesională, înlocuiri de măsuri de protecție specială, atestări și reatestări ale asistenților maternali profesioniști, respingeri de cereri de atestare, eliberări avize favorabile pentru măsuri de protecție specială în județul Iași și solicitări de eliberari de avize favorabile în alte județe etc.).

Au fost efectuate peste 400 de deplasări pe teren, în vederea soluţionării sau monitorizării cazurilor aflate în evidenţă (evaluare în vederea instituirii unei măsuri de protecţie, monitorizare a evoluţiei copiilor aflați în plasament familial, în regim de asistenţă maternală, evaluare în vederea reintegrării etc.). De asemenea, în anul 2018, în Centrul Maternal Maternus au fost ocrotite 47 de cupluri mamă-copil (dintre care 18 mame minore), dar și 18 copii însoţitori. De asemenea, în cadrul Centrului de Servicii Sociale Maternus funcționează Centrul rezidențial pentru gravide aflate în dificultate, cu o capacitate de cinci locuri și cu un număr de trei beneficiare în perioada de referință”, au adăugat cei de la DGASPC Iaşi.

Potrivit acestora, în structura DGASPC Iași funcționează Centrul de Servicii Sociale în regim de Urgență, care are în componență Centrul de primire în regim de urgență Iași – cu un numar de 171 de beneficiari în 2018, Centrul rezidențial „Sfântul Mina” pentru copiivictime ale traficului – cu un număr de cinci beneficiari în cursul anului trecut, precum și Adăpostul de zi și de noapte pentru copiii străzii – cu un număr de 210 beneficiari în 2018.

 

Articolul precedentZeci de şoferi, tranformaţi în pietoni de agenţii de la Rutieră, în doar câteva ore
Articolul următorConcert special dedicat femeilor la Naționalul ieșean