Joi, Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, a menționat că, în fapt, consideră “închis” cazul referitor la declaraţia ministrului Agriculturii, Petre Daea, care a făcut o asociere între sacrificarea porcilor bolnavi de pestă porcină şi uciderea evreilor în lagărul de la Auschwitz.

Astfel, aflată la Iaşi pentru a lua parte la seminarul “Israel, mai mult decât inovaţie în irigaţii”, reprezentanta statului Israelul a apreciat că exprimarea ministrului Agriculturii a fost una “nefericită”.

“Folosirea terminologiei legate de Holocaust, în general, şi de Auschwitz, în particular, e dezastruoasă, pentru că minimalizează atrocităţile Holocaustului. Pot înţelege această scăpare a ministrului, care a încercat să exprime ceva oribil despre ce se întâmpla, dar nu trebuia să folosească acea metaforă. Ne-a rugat să înţelegem, iar cazul este închis”, a spus ambasadorul.

Recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la un post de televiziune, explicând măsurile care se iau pentru a izola focarul de pestă porcină africană de la Carniprod Tulcea, unde trebuiau sacrificate 45.000 de animale: “Singura metodă este sacrificarea. Porcii toţi se incinerează (…), e o muncă extraordinară, acolo este ca la Auschwitz”.

Ambasada Statului Israel a transmis ulterior, printr-un comunicat de presă, că îşi exprimă “consternarea” şi “dezamăgirea” faţă de afirmaţiile ministrului Agriculturii, “care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovaţi în lagărul de la Auschwitz”.

Articolul precedentAnchetat din pricina motocicletei
Articolul următorSancționat din cauza… fierului!