Institutul de Psihiatrie Socola va putea fi modernizat și extins, iar ambulatoriul acestuia dotat cu cele mai noi echipamente medicale.

Aproape 11 milioane de lei vor fi accesate prin proiectul “Lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare Ambulatoriu Integrat al Institutului de Psihiatrie Socola Iași” în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020,  Axa prioritară 8- Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale. Pentru ca documentația să poată fi depusă în vederea obținerii finanțării, este necesar parteneriatul între Institutul de Psihiatrie Socola  și Consiliul Județean, parteneriat care va fi supus votului consilierilor județeni la întrunirea din data de 21 noiembrie.

Proiectul vizează reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea corpului de clădire C 21, monument istoric, vechi de 113 ani și care nu a mai beneficiat până acum de reparații. Imobilul este într-un stadiu avansat de degradare atât din punct de vedere al structurii, cât și arhitectural. Se impun lucrări urgente de consolidare a construcției și a finisajelor, cu păstrarea caracteristicilor inițiale, realizarea unor compartimentări ale podului, putându-se amenaja astfel noi încăperi, montarea unui lift, reabilitarea termică a clădirii și înlocuirea tâmplăriei. În plus, se intenționează instalarea unor sisteme de producere a apei calde, din surse alternative de energie. Totodată, proiectul prevede și dotarea ambulatoriului cu echipamente performante pentru realizarea în condiții optime a actului medical.

Pe lângă creșterea calității serviciilor de specialitate, un alt beneficiu va fi reducerea semnificativă a numărului de internări, cunoscut fiind că țara noastră se situează sub media europeană ca număr de consultații în ambulatoriu.

Termenul limită de depunere a proiectului este de 21 decembrie 2018,  70 de procente din suma necesară reabilitării și moderrnizării obiectivului fiind asigurată de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 28 de procente de către bugetul de stat, contribuția solicitantului fiind de doi la sută din  valoarea totală.

Articolul precedentTeren modern de tenis, în Copou
Articolul următorPrima ninsoare din sezon a scos utilajele de deszăpezire la treabă