Peste 10 săteni din județul Iași au fost condamnaţi, după ce au fost acuzaţi că au devastat pur şi simplu o pădure din judeţul Iaşi.

Judecătoria Iaşi a dispus condamnarea lui Marius Constantin Petrea, Florin Răzvan Petrea, Robert Perju, Marius Perju şi a lui Andrei Tudorache la câte trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori tăiaţi fără drept. În acelaşi dosar, instanţa a dispus condamnarea lui Vasile Perju la cinci ani de detenţie, în timp ce Dan Florea, Vasile Guţă și Vasile Florea au primit câte o pedeapsă de trei ani de închisoare, iar Nicu Florea a fost condamnat la trei ani şi 11 luni de închisoare.

Mai mult, Liviu Preda a primit o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare, în timp ce Constantin Vezeteu a fost condamnat la patru ani şi două luni de puşcărie. „Instanţa aplică inculpatului minor Ştefan F. măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de şase luni, sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Iaşi. Pe durata executării măsurii educative a asistării zilnice, îi impune inculpatului obligaţia de a urma un curs de pregătire şcolară sau de formare profesională”, au precizat judecătorii ieşeni. De asemenea, magistrații au încetat procesul penal împotriva lui N.C., deoarece acesta a decedat între timp. În plus, instanţa a confiscat de la inculpaţi un motofierăstrău şi peste 3,5 mc de lemn.

Anchetatorii spun că suspecţii aveau un mod de operare aproape… „chirurgical”: într-o zi tăiau copacii şi îi lăsau acolo, într-o altă zi îi secţionau şi luau doar lemnul de esenţă tare, pentru a-l vinde, într-o altă zi reveneau şi luau ce rămăsese. Asta, pentru a evita să dea ochii cu poliţiştii.
Oamenii legii au precizat că, pe 18 martie 2017, cei nouă ar fi tăiat fără drept şi ar fi furat arbori de esenţă stejar, carpen, cireş, fag și salcâm din pădurea particulară Vadu Vejei, din localitatea Țibana.

„Inculpații, în baza unei înțelegeri prealabile, s-au deplasat cu căruţele, având asupra lor drujbe, topoare şi beschii, în zona de pădure privată din comuna Țibana, satul Vadu Vejei, unde au tăiat fără drept 208 arbori, totalizând un volum de 73,803 mc de lemn, cu o valoare 14.996 de lei, cu TVA, ce depășește de 130,4 ori prețul mediu al unui metru cub de lemn, care este de 115 lei / mc”, a menționat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Conform anchetatorilor, suspecţii s-au deplasat în total cu nouă căruțe, au tăiat arbori de pe picior de pe o suprafață de 100 de metri lățime și 250 de metri lungime, în proporție de aproximativ 70%.

„O parte din lemn a fost lăsat la fața locului, fiind încărcat și transportat doar materialul de valoare, respectiv primele piese de la cioată, care au volumul și valoarea cea mai mare. Aceștia s-au deplasat pe un drum lăturalnic, dintre satul Vadu Vejei, cătunul Palanca, printr-o zonă neaccesibilă auto, părăsind cu repeziciune locul faptei în momentul în care au constatat că se apropie polițiştii cu autoutilitarele inscripționate”, a adăugat Monica Palaghia.

Procurorii au mai spus că, din luna septembrie 2016, Constantin Vezeteu ar fi reluat activitatea infracţională, provocând în prejudiciu de 87.000 de lei, care depăşeşte de 635,73 ori preţul mediu al unui metru cub de lemn pe picior, la care se adaugă prejudiciul cauzat în data de 18 martie 2017, când Marius şi Florin Petrea, Robert, Ionuţ şi Vasile Perju, Dan şi Nicu Florea, Andrei Tudorache, N.C., Vasile Guță, Ştefan F., Liviu Preda, zis „Împăratul“, şi Vasile Florea, zis „Cap lat”, după ce, în prealabil, au cerut acordul și i-au achitat suma de 50 de lei de căruță lui Constantin Vezeteu, au tăiat de pe picior și au furat 208 arbori. De asemenea, oamenii legii au extins cercetările şi faţă de Liviu Preda, Vasile Florea şi Ştefan F., precum şi faţă de Vasile Guță.

Anchetatorii au mai menţionat că, pe 27 martie 2017, Liviu Preda, împreună cu minorii Gabriel (15 ani) şi Nicoleta F. (16 ani), a tăiat fără drept șase arbori din aceeaşi pădure particulară situată în localitatea Vadu Vejei.

„Pe 23 martie, instanța a dispus, la propunerea Parchetului, arestarea preventivă a opt inculpați, față de al nouălea dispunând măsura controlului judiciar. Pe 29 martie, Parchetul a formulat propunere de arestare preventivă a celorlalți cinci inculpați identificați, instanța respingând propunerea și luând față de patru inculpați măsura controlului judiciar. Cercetările continuă în cauză”, a încheiat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.

Conform anchetatorilor, pădurea ce se întinde pe 22 de hectare este proprietate privată, acum fiind dezbătută moştenirea asupra acesteia.

Articolul precedentAmical cu Neftci Baku
Articolul următorCercetat penal, pentru o sumă derizorie