Astăzi, creștinii sărbătoresc Vovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Este o zi plină de tradiții, fiind și o sărbătoare importantă din postul Nașterii Domnului.

Mare sărbătoare în Biserica Ortodoxă Română. Creștinii sărbătoresc în această zi, 21 noiembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Este una din primele sărbători care se țin în Postul Crăciunului. Această sărbătoare amintește de ziua în care Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, au adus-o pe fiica lor, în vârstă de trei ani, la templu. Maria a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, părintele Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta a dus-o pe Maria în cea mai sfântă încăpere din lăcaș, în Sfânta Sfintelor, unde va rămâne până la vârsta de 15 ani.

Sărbatoarea a început să se țină prin secolul al șaselea, când împăratul Justinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare, care a fost numită biserica “Sfânta Maria cea nouă”. A doua zi după sfințire, adică la 21 noiembrie, a început să fie serbat hramul bisericii. Pe de altă parte, în Apus, sărbătoarea a fost adoptată de Papa Grigorie XI-lea, care a cinstit-o pentru prima dată în anul 1374, la Avignon. Astfel, Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie să fie dezlegare la pește. Este o sărbătoare care pregătește creștinii pentru Nașterea Domnului.

Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea este una plină de tradiții în întreaga țară, fiind cunoscută în popor drept sărbătoarea Vovideniei. Într-o astfel de zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă, care ținute la lumină și căldură, înmuguresc și înfloresc, fiind folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove. Vovidenia este ziua în care începe iarna, care este o sărbătoare a luminii, care sparge întunericul iernii cu cel al morții. În această zi se fac parastase și se aprind lumânări, atât acasă, cât și la biserică. Vovidenia este ziua în care începe întunericul să predomine, fiind ziua din care încep vrăjitoarele să prindă putere și să-și acumuleze forța demonică, care ține până la sărbătoarea de Sf. Gheorghe. Tinerele pot și ele în această perioadă să-și vadă ursitul printr-un număr sporit de practici magice.

Articolul precedentCum au sărbătorit elevii ieșeni Ziua Internațională a Drepturilor Copilului!
Articolul următorLucrări de refacere a mai multor străzi din oraș