Timp de două luni, 19 farmacii din Iași sunt implicate într-o campanie gratuită de prevenție, educare și informare privind riscul apariției bolilor cardiovasculare și respiratorii.

De la începutul acestei săptămâni, Direcția de Sănătate Publică Iași, Primăria Municipiului Iași, Colegiul Farmaciștilor Iași, Societatea Medicilor de Familie Iași, Colegiul Medicilor Iași și farmaciile Alphega invită populația ieșeană pentru a beneficia de această campanie.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial. 42% dintre români suferă de boli cardiovasculare.

Deși la apariția bolilor cardiovasculare contribuie mai mulți factori de risc, la baza acestor afecțiuni se află fenomenul de îmbătrânire a vaselor de sânge, respectiv îmbătrânirea arterelor. Rigiditatea arterială și ateroscleroză debutează cu 10-20 de ani înainte de apariția hipertensiunii arteriale, bolilor de inimă, infarctului sau accidentului vascular cerebral.

Majoritatea românilor depistează bolile cardiovasculare prea târziu. Cancerul pulmonar ocupă primul loc la mortalitatea cauzată de cancer în Europa. În România, au fost înregistrate 95 de decese la 100.000 de locuitori, tara noastră situându-se peste media europeană.

Campaniile de măsurare a vârstei arteriale și a capacității pulmonare sunt gratuite în cele 19 farmacii partenere.

Aceste campanii au scop preventiv și nu înlocuiesc consultul medical. Măsurătorile se realizează cu un echipament validat și certificat de instituții europene acreditate în acest sens și sunt non-invazive. Durata măsurătorilor este între 10-15 minute, incluzând interpretarea rezultatelor. Scopul acestor servicii este de a identifica persoanele care prezintă riscuri ascunse de boli cardiovasculare și pulmonare și identificarea riscului de BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică).

Articolul precedentSute de amenzi date de oamenii legii în câteva ore
Articolul următorApa potabilă, oprită în patru localităţi din judeţ