Direcția de Sănătate Publică Iași transmite că un număr de 2.386 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Alte 606 persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.

Conform ultimelor centralizări, un număr de 967 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 27 de persoane au ieșit din carantină. În momentul de fata, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate un număr de 20 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.

Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 595 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 340 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 691.600 lei.

Ministerul Sănătății și SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donație pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză și 3000 de kituri de colectare de plasmă, unul din acestea urmând să ajungă în perioada următoare la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași.

Valoarea totală a donației este de aproximativ 103.950 euro fără TVA, iar scopul acesteia este să asigure accesul pacienților români infectați cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalescenți, la fel ca pacienții din alte țări, care au autorizat acest tratament salvator de vieți.

Echipamentele și chiturile de colectare de plasmă vor fi folosite exclusiv pentru colectarea de plasmă umană de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți), conform criteriilor stabilite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.

Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), precum și pentru tratamentul pacienților critici, conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, întocmite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.

Articolul precedentProiect educațional, pe masa consilierilor locali
Articolul următorMăsuri noi impuse de Primăria Iași. Ce trebuie să facă angajații