Un bărbat de 49 de ani, din județul Iași, acuzat că, în a doua zi de Crăciun din 2017, și-a îngropat concubina de vie a fost condamnat la 15 ani de închisoare și obligat la plata unor daune morale  către copiii săi.
Individul acuzat că și-a îngropat concubina de vie a fost condamnat la 15 ani de detenție, pentru omor asupra unui membru de familie. De asemenea, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au obligat pe Ioan Manolea (49 de ani) și la plata unor despăgubiri.
Instanța admite acţiunea civilă exercitată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi cu privire la partea civilă minoră A.I.M. şi, în consecinţă, obligă inculpatul Manolea Ioan să-i plătească acesteia suma de 5.000 de lei, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul de ordin moral cauzat prin săvârşirea infracţiunii. De asemenea, admite acţiunea civilă exercitată din oficiu cu privire la părţile civile minore G.I.M. și D.P.M. şi, în consecinţă, obligă inculpatul să le plătească părţilor civile minore câte 10.000 de lei, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul de ordin moral cauzat prin săvârşirea infracţiunii”, au precizat marți magistrații ieșeni. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată la instanța de judecată superioară.
Anchetatorii au afirmat că, pe 26 decembrie 2017, Ioan Manolea și-ar fi îngropat concubina, în vârstă de 33 de ani, pe un câmp, deși aceasta era încă în viață. Conform procurorilor, cei doi avuseseră o relație de concubinaj, din care au rezultat trei copii.
Oamenii legii au adăugat că Petronela V. şi concubinul acesteia, Ioan Manolea, locuiau de peste zece ani împreună în condiţii aproape inumane, alături de trei copii minori, două fete şi un băiat, într-un imobil din comuna Scobinţi. Cei doi munceau cu ziua şi, din puţinii bani pe care îi obţineau, îşi cumpărau băutură şi ţigări. Pe fondul consumului exagerat de alcool, adesea Manolea ar fi bătut-o pe concubina sa, femeia obişnuind să plece periodic din locuinţă, fără ca nimeni să mai aibă grijă de copii.
Procurorii ieșeni au precizat că, pe 26 decembrie 2017, de dimineaţă şi până la orele după-amiezei, Ioan Manolea ar fi consumat băuturi alcoolice alături de concubina sa.
Pe drum, după cum a declarat inculpatul Manolea Ioan, victima ar fi căzut pe partea stângă a corpului. Iritat de faptul că victima, în cădere, s-a desprins brusc de braţul lui, ceea l-a determinat să se dezechilibreze, inculpatul i-a aplicat acesteia două – trei lovituri cu piciorul în spate şi încă o lovitură de picior în şezut“, au arătat anchetatorii.
Potrivit procurorilor, femeia ar fi încercat din nou să se ridice, dar ar fi căzut pe partea stângă, moment în care individul ar fi lovit-o cu ambele picioare la nivelul coastelor și al bazinului. Cei doi concubini au stat în acel loc până după miezul nopţii, când, în jurul orei 00.45, Manolea a mers acasă şi şi-a strigat fiul, care era în bucătărie, cerându-i să vină să îl ajute să o aducă acasă pe femeie.
Cei doi ar fi observat atunci că femeia avea sânge la nivelul feţei, moment în care Manolea a vrut să sune la 112, dar s-ar fi răzgândit când a văzut că victima avea leziuni la nivelul feselor, temându-se că ar putea fi acuzat pentru acest lucru. „Inculpatul a apreciat că victima nu mai respira şi i-a cerut fiului minor să îl ajute să transporte victima pe un teren arat, unde să o îngroape“, au mai arătat anchetatorii.
Oamenii legii au mai susținut că Manolea a luat femeia de mâini, iar fiul acestuia de picioare, ducând-o pe un teren situat la aproximativ 200 de metri de locuinţă, unde ar fi săpat o groapă de peste 1,20 de metri, în care a băgat-o pe femeie, ce se afla, cel mai probabil, în comă, potrivit legiştilor. A doua zi, tatăl le-ar fi spus celor două minore că mama lor a plecat într-un loc necunoscut. Câteva zile mai târziu, minorul i-ar fi povestit unui prieten ce a făcut, vestea ajungând şi la poliţişti. Pe data de 1 ianuarie 2018, oamenii legii au descoperit trupul îngropat al femeii.
După descoperirea cadavrului concubinei sale, inculpatul Manolea Ioan a recunoscut comiterea faptei, susţinând că a îngropat victima, fiind convins că aceasta era decedată anterior îngropării“, au mai spus anchetatorii.
Articolul precedentDus de urgență la spital, după ce a fost lovit de cal
Articolul următorConcept inedit, în Iași: staţie de autobuz dotată cu o mini-bibliotecă