Mai sunt câteva zile până la Crăciun, când se celebrează Nașterea Domnului. Avem încă timp să facem acele lucruri de care avem atâta nevoie pentru a întâmpina cum se cuvine marea sărbătoare. Sărbătoarea Crăciunului aduce liniște și pace, iar alerta și oboseala din zilele de muncă dispar pentru câteva clipe.

 

Crăciunul, pregătirea marii sărbători a Nașterii Mântuitorului reunesc familiile și prietenii. Alături de ei se pot face toate pregătirile pentru Crăciun.

*Vinul fiert este un deliciu dacă este condimentat cu scorțișoară și este ideal în zilele de sărbătoare. În afară de scorțișoară se pot pune și puține cuișoare, la final coajă de portocale, felii de mere, nucşoară, piper, cardamon sau anason etc. Nu este bine însă să se amestece prea multe condimente, pentru a nu stricaa aroma de vin fiert. 

 

*Filmul tradițional de Crăciun este binevenit în zilele următoare și aduce familia în jurul mesei de sărbători. 

*Bineînțeles, tăierea porcului înainte de Crăciun, cea mai veche tradiție ce se respectă în multe zone  zonele din România. În ziua de Ignat sau Sfântul Ignat se tăia porcul din care se prepară diferite mâncăruri tradiționale delicioase. Câteva din acestea sunt cârnații, cartaboșul, jumările, untura de porc, slănina sau pateul.

 

*O ceașcă mare de ciocolată caldă pentru toată lumea aduce aminte de Crăciun.

*Și cadourile de Crăciun sunt pe lista celor ce trebuie neapărat făcute înainte de marea sărbătoare. Simbolice, nu este nevoie de cadouri sofisticate pentru a-i surprinde pe cei dragi.

*Prepararea mâncărurilor tradiționale de Crăciun este pe primele locuri în lista „must do”.Cozonacii, salatele și sarmalele sunt vedetele.

*Și, bineînțeles, bradul de Crăciun. Mai mic sau mai mare, bradul de Crăciun va fi împodobit cu cei dragi.

 

*Să nu uităm de decorațiunile de iarnă. Se pot realiza și din fructe uscate, nuci, mere. Astfel, toată casa și bradul vor avea un aspect rustic.

*Și, când totul este gata, în seara de Ajun, copiii și prietenii pornesc la colindat. O bucurie ce merită să ne încălzească sufletele ca în copilărie.

*În dimineața Crăciunului familia și prietenii merg la biserică pentru a asista la slujbă. La slujba de Crăciun, din dimineața de 25 decembrie se cântă Canonul Nașterii Domnului, urmat de Liturghie. După care se merge spre case și se poate da pomană o farfurie cu friptură de porc celor care nu au. 

 

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. Scandalul Petrom. Contractul de privatizare a fost desecretizat. Doar o zi!
Articolul următorSărbătoare 20 decembrie – Zi importantă în calendarul ortodox, chiar înainte de Crăciun