Toţi am vrea să aflăm secretul tinereţii fără bătrâneţe. Acesta nu constă într-un singur factor, ci într-un stil de viaţă care presupune, înainte de toate, renunţarea la anumite obiceiuri alimentare periculoase.

Consumul anumitor alimente şi al anumitor băuturi afectează telomerii din celule. Aceştia sunt mici „capsule” aflate la terminaţia cromozomilor, responsabile de protejarea ADN în faţă unor factori externi care favorizează modificarea materialului genetic. Telomerii, denumite şi telocite, descoperite de academicianul român Laurenþiu Mircea Popescu, se micşorează pe parcurs ce înaintăm în vârstă, acest proces declanşând disfuncţia sau chiar moartea celulelor din organism. Telocitele de dimensiuni mai mici sunt asociate cu tot felul de afecţiuni cardiovasculare şi cu apariţia cancerului.

Pentru protejarea lor, aşadar pentru menţinerea sănătăţii celulare din organism şi, implicit, pentru o viaţă mai lungă şi mai ridicată calitativ, trebuie să evităm factorii care afectează telocitele. Iată ce obiceiuri periculoase cauzează diminuarea telomerilor!

Sucurile carbogazoase

Sucurile carbogazoase dulci sunt nocive telomerilor. Un studiu recent publicat în „American Journal of Public Health” arată că aproape 600 de mililitri de suc consumaţi zilnic este asociat cu un ritm de îmbătrânire cu 4,6 ori mai mare. Practic, ritmul de îmbătrânire prin consumul de suc este echivalent cu cel generat de fumat. Chiar şi doar 220 de mililitri de suc băut pe zi îţi adaugă cel puţin 1,9 ani la vârstă reală.

Carnea procesată

Orice produs din carne care a fost procesat este contraindicat consumului. Această este concluzia unei cercetări publicate în „The American Journal of Clinical Nutrition”. Persoanele care mănâncă cel puţin o dată pe săptămâna carne procesată prezintă telocitele mai mici decât cei care nu consumă astfel de preparate.

Carnea roşie

Însă nu doar carnea procesată este contraindicată, ci şi carnea roşie. Consumul de carne roşie este asociat cu bolile de inima, cu cancerul, însă, mai nou, oamenii de ştiinţă au descoperit că este asociat şi cu scurtarea telomerilor, după cum arată o cercetare publicată în „Clinical Nutrition”.

Articolul precedent„Am ELIMINAT păcănelele în peste 90% din localitățile din România”
Articolul următorBeyoncé a cucerit topul american al albumelor cu „Cowboy Carter”