Fermierii români se plâng de concurența neloială a cerealelor din Ucraina, care nu respectă standardele de producţie solicitate producătorilor din UE. Mai mult, au fost semnalate cazuri de refuz al mărfurilor autohtone pe motiv de contaminare cu organisme modificate genetic, dacă nu cumva cerealele din Ucraina au fost chiar amestecate cu cele din țara noastră.

Agricultorii români s-au trezit în faţa unui val de produse agro-alimentare care, în loc să tranziteze România şi să ajungă în tările din Africa, s-au oprit în UE şi chiar au rămas spre procesare şi consum în România, în detrimentul fermierilor noştri.

Astfel, de la izbucnirea războiului în Ucraina, România a importat din țara vecină peste 700.000 de tone de grâu, 30.000 tone făină de grâu, 1 milion de tone de porumb, 400.000 de tone de rapiţă, 400.000 de tone seminţe de floarea soarelui şi peste 50.000 de tone de ulei de floarea soarelui. Între timp, stocurile autohtone au tot crescut, numai la grâu fiind peste 2 milioane tone în depozite, la acest moment.

Acum, după atâtea luni în care materiile prime din Ucraina au tranzitat țara noastră fără să fie supuse unor controale sanitare veterinare în vamă, tot mai multe voci cer cu insistență introducerea acestora. Nu de alta, dar consecințele au început să se facă simțite în piață.

„Prin eforturi susţinute, producătorii români de produse agro-alimentare şi-au construit canale de distribuţie şi au câştigat încrederea consumatorilor din România şi Vestul Europei. Azi ne vedem în situaţia în care produsele cerealiere din România sunt declasificate şi refuzate la export, pentru că fie au fost contaminate cu organisme modificate genetic – GMO, fie profitând de beneficiile acestui culoar de tranzit, cereale din Ucraina au fost achiziţionate şi amestecate cu cele produse în România”, arată Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, într-o scrisoare adresată autorităţilor.

Citește continuarea pe puterea.ro.

Articolul precedentUE ar vrea să ne lase fără centralele de apartamente pe gaz. Ce variante de încălzire ne rămân?
Articolul următorDouă autocamioane şi un microbuz cu 14 oameni, implicate într-un accident în județul Iași