Autorităţile ieşene au fost alertate cu privire la faptul că cinci minore dintrun centru de plasament sunt în stare gravă, după ce ar fi fumat substanţe etnobotanice.

Detaşamentul 1 de Pompieri Iaşi a intervenit în colaborare cu un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi pe strada Vasile Lupu, pentru transportul a cinci persoane minore, cu observaţie intoxicaţie cu substanţe etnobotanice, de la Centrul de Plasament Lizuca Iaşi la Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii Sfânta Maria, din Iaşi”, a declarat marţi dimineaţă Silvia Spiridon, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Iaşi.

Autorităţile ieşene susţin că cele cinci minore sunt acum în afara oricărui pericol. De asemenea, surse judiciare afirmă că oamenii legii au demarat o anchetă în acest caz, pentru a afla de unde au fost procurate substanţele respective.

Potrivit aceloraşi surse, fetele au afirmat în faţa anchetatorilor că, de fapt, ar fi fumat ţigări obişnuite, dar, în realitate, ele ar fi fumat nişte substanţe psihodisleptice.

Conform specialiştilor, aceste substanţe deviază de la normal activitatea psihică. Sub acţiunea lor se produc stări psihotice mai mult sau mai puţin reversibile, similare cu cele din schizofrenie (substante schizofreno-mimetice). Astfel pot apărea tulburări de percepţie, cum sunt iluziile şi halucinaţiile, tulburări de gândire, stări onirice, depersonalizare şi derealizare, modificări afective etc. În cursul acţiunii lor se mai produc diferite tulburări neuro şi psihomotorii. Ele produc aceste acţiuni la doze foarte reduse.

Articolul precedentConsilierii locali votează astăzi achiziția a 64 de autobuze noi
Articolul următorCopil de doi ani, ucis pe drum: şoferul microbuzului școlar, cu alcoolemie