Deputatul USR Cosette Chichirău a reacționat dur după ce Primăria Iași a stabilit un proiect de hotărâre prin care costul orei de parcare la parcările ce aparțin municipalității vor crește cu 150 %.

„Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local se află proiectul de majorare a tarifelor percepute pentru utilizarea parcărilor publice din Iași. Ora de parcare în oraș va costa 5 lei în loc de 2, cât era până acum. Însă dincolo de detaliile privind noile tarife, proiectul ilustrează perfect lipsa de viziune a actualei administrații. Poate că Mihai Chirica nu știe, dar problemele ieșenilor nu sunt tarifele prea mici, ci parcările prea puține. Or, din acest punct de vedere, proiectul de hotărâre de Consiliu Local nu rezolvă absolut nimic.

Creșterea tarifului de parcare nu este în sine un lucru greșit. Greșit este altceva: faptul că această creștere nu este însoțită de măsuri complementare care să vizeze rezolvarea reală a problemei locurilor de parcare. Înainte de a le cere oamenilor mai mulți bani, Primăria ar trebui să le ofere mai multe facilități. Sau măcar să le prezinte un plan de soluții pentru ca peste doi sau trei ani lucrurile să se îmbunătățească. Ar trebui, cu alte cuvinte, ca administrația să-și asume un document de politici publice, o strategie coerentă, cu buget și termene limită pentru rezolvarea problemei parcărilor.

O astfel de strategie trebuie să plece în primul rând de la inventarierea reală a tuturor locurilor unde se poate parca legal în Iași. Potrivit datelor oficiale, sunt aproape 10.000 de locuri de parcare (dintre care doar 6.700 publice, restul private) pentru 110.000 de mașini înmatriculate în oraș. Îmi este imposibil să cred că 10 din 11 mașini sunt parcate ilegal în Iași. Sunt însă convinsă că majoritatea autoturismelor stau perfect legal, dar pe spații pe care municipalitatea nu le-a înregistrat ca locuri de parcare. De altfel, chiar în documentația aferentă proiectului de Hotărâre scrie că Iașul are 745 de locuri în parcări publice cu plată. Ceea ce este ridicol pentru un oraș în care trăiesc peste 400.000 de locuitori! Sunt centre comerciale care au de trei sau patru ori mai multe locuri de parcare decât are Iașul pe hârtie“, spune Cosette Chichirău.