Înțepătura lor poate fi letală. Un bărbat 37 de ani nu a mai putut fi salvat după ce a fost înţepat de o viespe în timp ce culegea mere dintr-o livadă.

E al doilea deces datorat înțepăturilor de viespe înregistrat în ultimele 7 zile. Numărul celor înțepați de albine și viespi continuă să crească. Au fost și peste 20 de pacienți în doar o săptămână.

A. Pentru a nu ajunge în astfel de situații:

1. Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).

2. Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).

3. Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.

4. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți ( mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.

5. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

B. Dacă ați fost ințepat:

1. După înțepătura albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.

2. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.

3. Pot aparea imediat 3 tipuri de reacții:

a) nici o reacție (la prima înțepătură, sunt necesare minim doua contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori);

b) reacție inflamatorie ușoară/moderată- locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională( la distanță de locul înțepăturii, dar doar pâna la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;

c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătura și evoluție potențial letală.

4. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.

5. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

Articolul precedentControale pe şoselele Iaşului
Articolul următorConcert de excepţie pe Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt