O fostă directoare de școală gimnazială din județul Iași a obținut o sentință definitivă prin care unitatea de învățământ trebuie să-i plătească daune morale de 12.000 de lei, precum și contravaloarea a aproape 500 de zile de concediu de odihnă neefectuate. Judecătorii au stabilit că reclamanta a fost data afară prin încălcarea flagrantă a procedurilor.

 

La Școala din Chicerea exista de mai multă vreme un conflict surd, din cauză că o profesoară de geografie a reclamat-o, ani la rând, pe directoarea Mihaela Miron, cea care a ocupat acest post între 2005 și 2017, potrivit ReporterIS.

Directoarea a fost anchetată de numeroase comisii, de la cele ale Inspectoratului Școlar, până la Ministerul Educației și Curtea de Conturi, dar nu s-a confirmat niciuna dintre neregulile reclamate. Profesoara a continuat însă cu reclamații,, potrivit unor colegi existând bibliorafturi întregi de dosare în acest sens. Între cele 2 cadre didactice ar fi avut loc chiar și un conflict fizic, din cauza animozităților.

În 2017, directoarea școlii din Chicerea a fost mutată pe o funcție similară la altă școală, dar a solicitat să-și păstreze orele și norma în prima unitate de învățământ, unde era titulară pe catedră.

Cu toate acestea, noua conducere i-a refuzat solicitarea legală, iar judecătorii au stabilit că acest lucru s-a întâmplat printr0- o serie de abateri și măsuri abuzive.

Profesoara a cerut despăgubiri atât pentru perioada în care a fost directoare i a fost hârțuită cu reclamații nefondate, cât și pentru perioada în care nu i s-a mai permis să predea, fapt ce a determinat cheltuieli suplimentare și stres profesional, din cauza deplasărilor pe distanțe mari, la alte unități de învățământ.

Magistrații i-au dat dreptate și au obligat Școala Chicerea să îi plătească daune morale de 12.000 de lei, iar decizia definitivă să fie publicată într-un ziar local. De asemenea, Curtea de Apel Iași a aprobat și plata drepturilor bănești pentru 483 de zile de concediu pe care profesoara nu și le-a luat în perioada în care a fost directoare, 2005 – 2017.

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentCOD GALBEN de ger!
Articolul următorProiect comun, Bode-Ciucă. Iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal. Schimbări majore