Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat o serie de obligații ce trebuie respectate de totalitate unităților de alimentație publică.

„Obligațiile unităților de alimentație publică:

– numai operatorii autorizaţi/înregistraţi sanitar veterinar pot desfăşura aceste activităţi de livrare prin comanda on line a produselor alimentare, iar pe documentul de înregistrare la punct VII.3 va fi înscrisă aceasta menţiune în dreptul rubricii” valorificare prin comanda pe internet″

– unitatea în care se obţin alimentele trebuie să aibă implementate proceduri proprii de autocontrol pe baza cărora să poată garanta siguranţa alimentelor iar alimentele obţinute, transportate, livrate şi comercializate să nu prezinte risc pentru sănătatea publică.

– produsele alimentare livrate pe bază de comandă către consumatorul final, trebuie să fie etichetate cuprinzând informaţiile ce prezintă interes pentru consumatorul final, în conformitate cu prevederile Reg CE 1169/2011

Etichetarea, în schimb, va avea înscris (conf. Ord. 111, art 22, alin. 1) într-un mod lizibil, un dreptunghi care conţine, „PRODUS ÎN UNITATE DE TIP……” unde se completează tipul activităţii (restaurant, cantină, fast food, pizzerie) urmat de literele „VA”,indicativul judeţului ÎS şi numărul de înregistrare sanitară veterinară al unităţii.

Produsele alimentare/mâncărurile gatite trebuie să fie astfel preambalate încât pe întreaga perioadă de transport şi livrare ambalajele să nu permită contaminarea, vărsarea , scurgerea, precum şi deschiderea accidentală a acestora;

Se va avea în vedere existenţa unui sistem de închidere/siguranţă pentru că acestea să fie desigilate numai de consumatorul final căruia îi este livrata comandă care se poate convinge de integritatea şi conformitatea comenzii.

Înainte de predarea produselor alimentare împachetate către reprezentantul serviciului de livrare, unitatea de alimentaţie publică va verifica şi consemna într-un Registru (pe hârtie sau electronic) numele persoanei care a preluat şi livrat comanda, şi alte informaţii necesare pentru stabilirea trasabilităţii:nr comanda, oră, perioada aproximativă a livrării; înregistrările vor fi păstrate cel puţin 2 ani de zille.

Se vor verifica clauzele contractuale înscrise în contractele/acordurile de colaborare dintre unităţile de alimentaţie publică şi şi societăţile comerciale care gestionează platformele de tip Uber- va fi menţionat în clauzele contractuale că unitatea de alimentaţie publică este responsabilă de respectarea condiţiilor de igienă la preparare, gătire, ambalare, etichetare şi până ce acestea sunt preluate pentru a fi livrate.

– societatea comercială care gestionează platformele electronice on line de tip Uber, rspectiv persoană care preia şi livrează alimentele pe bază de comandă înregistrată pe platforma electronică sunt responsabile de respectarea condiţiilor de igienă pe întreaga perioadă de transport a alimentelor până la lvrarea către consumatorul final.

– pentru unităţile de alimentaţie publică înregistrate sanitar veterinar la data curentă, se va emite o nouă autorizaţie, DSVSA Iasi- prin BAITGAIE, va retrage documentul de înregistrare emis anterior, va elibera un nou document cu păstrarea numărului de înregistrare acordat iniţial, în care va fi completată rubrica ″valorificare prin comanda pe internet″, fără perceperea tarifului de înregistrare.”, a declarat DSVSA Iași.

Articolul precedentMăsură drastică pentru organizatorii de evenimente! DSP Iași a lua decizia
Articolul următorLovitură pentru Aeroportul Iași! Câte persoane mai merg cu avional