Trei persoane au fost pedepsite de magistraţii ieşeni.

Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Iaşi au dispus condamnarea lui Mihai Bîzdîgă la doi ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare, pentru folosirea sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE sau din bugetele administrate de aceasta.

În acelaşi dosar, instanţa a dispus condamnarea lui Mihai Bojoga la un an de închisoare, cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, iar Maricica Bîzdîgă a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare, pentru folosirea sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

În plus, magistraţii au condamnat Asociaţia Profesională a Crescătorilor de Taurine Golăeşti la pedeapsa amenzii în cuantum de 30.000 de lei, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. De asemenea, judecătorii au decis suspendarea activităţii asociaţiei pe o durată de un an.

„Instanţa obligă inculpaţii să achite părţii civile MADR – APIA Bucureşti despăgubiri civile de 1.241.536,34 lei, precum şi de  894.942,5 lei“, au menţionat judecătorii. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.

În urmă cu aproximativ cinci ani, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a lui Mihai Bîzdîgă, primar al comunei Golăieşti şi preşedinte al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Taurine (APCT) Golăieşti, a lui Mihai Bojoga, viceprimarul comunei Golăieşti, secretar al APCT, a Maricicăi Bîzdîgă, soţia primarului şi reprezentantă legală a AF „Bîzdîgă Maricica”, precum şi a APCT Golăieşti.

Conform anchetatorilor, în cursul anilor 2008 – 2011, Mihai Bîzdîgă a depus la APIA Iaşi, în numele APCT, patru cereri de acordare a subvenţiilor agricole pe suprafaţă, aferente anilor respectivi, iar, în susţinerea cererilor, a depus mai multe înscrisuri (adeverinţe, tabele) cu menţiuni inexacte referitoare la suprafaţa de păşune şi numărul de animale.

Aceste înscrisuri ar fi fost semnate de Mihai Bîzdîgă atât în calitate de primar (cu privire la adeverinţe), cât şi în calitate de preşedinte al asociaţiei (cu privire la numărul de animale), au menţionat anchetatorii.

„Pentru a putea accesa aceste subvenţii, în cursul anului 2008, inculpaţii Bîzdîgă Mihai şi Bojoga Mihai, viceprimar al comunei Golăieşti, au semnat, în calitate de reprezentant al Primăriei, respectiv al Consiliului Local, un contract prin care se concesiona în mod gratuit, pe un termen de 11 ani, păşunea comunală în suprafaţă de 548 de hectare, în condiţiile în care cei doi inculpaţi aveau şi calitatea de membri fondatori şi deţineau funcţii de conducere în cadrul asociaţiei. Acest contract de concesiune a fost utilizat în procedura de obţinere a subvenţiilor. În această modalitate, asociaţia a obţinut în mod ilegal suma totală de 894.943,2 lei, reprezentând fonduri europene (FEGA şi FEADR) şi din bugetul naţional“, au precizat procurorii DNA.

Conform acestora, în mod similar cu situaţia descrisă, în cursul anilor 2007 – 2011, Maricica Bîzdîgă a depus la APIA Iaşi, în numele Întreprinderii Familiale „Bizdîgă Maricica”, cinci cereri de acordare a subvenţiilor agricole pe suprafaţă, prin folosirea unor adeverinţe cu conţinut inexact, cu privire la suprafaţa de păşune utilizată, înscrisuri întocmite în fals de soţul său, în calitate de primar al comunei.

Astfel, întreprinderea familială ar fi încasat pe nedrept suma totală de 1.241.816,35 lei, reprezentând fonduri europene (FEGA şi FEADR) şi din bugetul naţional.

Articolul precedentRAZIE în traficul din județ: zeci de șoferi, transformați în pietoni
Articolul următorIeşean, premiat de Metropolitan Police: uite de ce!