Primăria Iași a găzduit ieri prezentarea evenimentului „Iaşi, oraşul studenţiei tale. Porţi deschise la universităţile ieşene”, a cărui perioadă de desfăşurare va fi 13 – 17 aprilie.

Prin intermediul evenimentului, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” își propun promovarea ofertei educaționale a universităților ieșene în rândul elevilor din România.

Sub sloganul „Iași, orașul studenției tale. Porți deschise la universitățile ieșene”, universitățile de stat din Iași își vor deschide porțile către elevii care vor să afle ce înseamnă viața de student. Proiectul îşi propune să promoveze oferta educaţională, social-culturală a Iaşului, oraşul cu cel mai vechi învăţământ de inginerie din ţară, cea mai veche universitate din ţară, cel mai frumos teatru din ţară, una dintre cele mai frumoase aule şi biblioteci din lume, iar nu în ultimul rând Capitală Istorică a ţării.

„Anul acesta înscrierile sunt în toi la evenimentele pe care le vom organiza în perioada 13 – 17 aprilie, având deja 5.000 de liceeni înscrişi şi care doresc să se implice în activităţile propuse cu generozitate de către colegii noştri din facultăţi. Fiecare facultate din cadrul universităţii noastre va avea propriul stand, deschis între orele 10.00 – 14.00”, a declarat Mihaela Onofrei, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

La rândul său, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” a subliniat importanţa unităţii mediului academic ieşean.

„Mă gândesc dacă nu am putea face şi noi o coaliţie a universităţilor ieşene, aşa cum alte centre universitare o au, spre exemplu Cluj – Napoca, o coaliţie în care să ne promovăm valorile, să ne apărăm interesele şi, în acelaşi timp, să susţinem oraşul”, a menționat Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”.

„Oraşul nostru are universităţi puternice, cu care se poate mândri pe deplin. În anii trecuţi am depus eforturi de promovare prin Caravana UMF care a ajuns în toate judeţele Moldovei. În acest an, avem foarte mulţi oameni implicaţi în acest eveniment, inclusiv studenţi. Avem voluntari care vor însoţi vizitatorii în tururi ghidate la toate facultăţile, muzeele, centrele de instruire şi de cercetare”, a declarat Beatrice Ioan, prorector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.

„Educaţia este un bun public şi ea trebuie furnizată de către cei abilitaţi să o facă, iar universităţile reprezintă un loc important în educarea şi formarea tinerilor. Iaşul a fost, este şi trebuie să rămână un centru universitar puternic”, a menţionat Vasile Vîntu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”.

La rândul său, prof.univ.dr. Florin Grigoraş, prorector al Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”, a subliniat specificul artistic al instituţiei de învăţământ.

„Vom pune accent pe creativitatea celor care ne vor vizita. De altfel, meseriile creative vor avea de câştigat în viitor. Le recomandăm tinerilor să-şi aleagă un program de studii care să le dezvolte latura umanistă”, a declarat reprezentantul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu”.

Articolul precedentAna Blandiana va primi titlul de cetățean de onoare al Iașului
Articolul următorApa curentă și canalizare pentru locuitorii din Movileni