Astronomii americani au reușit să surprindă pentru prima dată o imagine cosmică în care apare o gaură neagră “fugară”, expulzată din galaxia gazdă. Fenomenul cosmic este impresionant prin dimensiunea, gaura neagră având masa a 20 de milioane de sori.

Cercetătorii de la telescopul spațial Hubble au descoperit gaura neagră ca o dâră strălucitoare de lumină în timp ce urmăreau o galaxie pitică situată la aproximativ 7,5 miliarde de ani lumină de Pământ.

Observațiile ulterioare au arătat că dâra luminoasă are o lungime de aproximativ 200.000 de ani lumină, cam de două ori lățimea galaxiei noastre, Calea Lactee, potrivit livescience.

 

Dâra de gaz comprimat reprezintă un fel de coadă a unei găuri negre supermasive care ar avea cam de 20 de milioane de ori masa Soarelui.

 

Aceasta se deplasează cu o viteză de 5,6 milioane km/h, suficientă pentru a ajunge în 14 minute de la Pământ la Lună, dar un fel de viteză de melc la scară cosmică

Articolul precedentȘedință CSAT, astăzi, la Palatul Cotroceni. Subiecte de securitate națională pe masa discuțiilor
Articolul următorBatem recordul negativ în 2024 sau comasăm alegerile? Aproape 32% prezență la vot în 2020 la parlamentare, minim istoric