Deși Iaşul este pe locul patru la nivel naţional în privinţa numărului de mormane de gunoi sesizate, când vine vorba de voluntari care s-au oferit să ajute la curăţarea deşeurilor lucrurile stau prost. Astfel, Iașul nu se află nici măcar în topul primelor zece judeţe în cadrul proiectului „Let’s Do It, Romania!“, care face parte din mişcarea internaţională, World Cleanup Day, în cadrul căreia 150 de ţări se unesc în cadrul unei mişcări civice impresionante.

Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populaţia Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament faţă de resurse şi faţă de deşeurile generate. În România, „Let’s Do It, Romania!“ îşi propune să mobilizeze un milion de voluntari, iar înscrierea se face pe www.letsdoitromania.ro.

Judeţul Iași se află pe poziţia a IV-a, cu 181 de mormane de gunoi identificate. Pe prima poziţie se află însă judeţul Ilfov, cu 484 de mormane, urmat de Dolj, cu 363 de mormane, şi de Cluj, cu 215 mormane. Din topul celor mai murdare judeţe, doar Dolj se află în top patru şi în ceea ce priveşte numărul de voluntari care s-au oferit să participe la ecologizare. Astfel, Doljul se află pe poziţia a patra în ceea ce priveşte disponibilitatea de a participa la curăţenie, cu 2.993 de voluntari. Cei mai mulţi voluntari sunt din judeţul Olt, cu 7.955, Giurgiu, cu 5.118 voluntari, şi Bucureşti, cu 3.871 de voluntari.

La nivelul judeţului Iaşi s-au înscris în total 2.135 de voluntari, dintre care 1.129 de persoane private, 740 de elevi cu vârsta de peste 15 ani, 31 de persoane din ONG-uri, 220 de persoane din companii şi 15 persoane reprezentante ale autorităţilor.

Judeţele din România cu cei mai puţini voluntari la acest moment sunt Harghita, cu 31 de voluntari, Botoşani şi Mehedinti, cu 118 de voluntari, Alba, cu 161 de voluntari, şi Tulcea, cu 187 de voluntari.

Pe harta realizată la nivel internaţional pentru World Cleanup Day, România se află în topul ţărilor care au pus deşeuri pe hartă, cu 2.872 de mormane.

Articolul precedentProfesorii ieșeni se specializează în Europa
Articolul următorA crescut numărul autorizațiilor de construire în județul Iași