În județul Iași vor fi înființate mai multe locuințe și centre de zi pentru persoanele cu dizabilități după ce Ministerul Muncii și Protecției Sociale a aprobat deja finanțarea a două proiecte ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din subordinea Consiliului Județean Iași, care au drept scop dezinstituționalizarea persoanelor cu deficiențe, proiecte a căror valoare este de 4,6 milioane de lei.

Proiectul „Dezinstituționalizare și integrare comunitară“ din cadrul Programului de Interes Național „Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate” are o valoare de 2.000.709 lei. Acesta prevede construcția în comuna Gropnița a trei locuințe protejate și a unui centru de zi care va fi destinat și persoanelor adulte cu dizabilități din comună și localitățile limitrofe, cărora în prezent nu li se oferă astfel de servicii.

Consilierii au aprobat și aportul CJ la proiectul „Restructurare și inovare pentru o comunitate integrativă” din cadrul aceluiași Program de Interes Național „Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro-centre de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate”. Proiectul prevede înființarea a patru locuințe protejate și a unui centru de zi, reducându-se astfel cu 24 numărul persoanelor instituționalizate în Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău. Bugetul prevăzut este de 2.552.622 lei, din care contribuiția CJ 255.300 lei.

În cadrul DGASPC Iași, funcționează Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Hârlău, structură rezidențială de tip vechi, destinată persoanelor adulte cu handicap, unitate care are o capacitate de 240 de locuri.

Prin Ordonanța de Urgență nr.69/17.07.2018 pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se prevede reorganizarea centrelor de tip vechi, de dimensiuni mari. Dezinstituționalizarea este una dintre măsurile pe care Romania și le-a asumat prin Acordul de Parteneriat aprobat de Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020.

Articolul precedentFOTO: Anchetatorii apelează la populaţie pentru a găsi o suspectă de furt
Articolul următorIeşean condamnat în urma unui impact MORTAL!