ITYM-International Tournament for Young Mathematicians este o competiţie matematică, ce reuneşte anual elevi şi profesori grupaţi pe echipe.

Anul acesta au participat 12 echipe: 97 de elevi, profesori şi cercetători din Belarus, Bulgaria, Franța, Georgia, Germania, India, România sau Rusia.

Turneul este organizat sub forma unei dezbateri ştiinţifice pe echipe adresat elevilor de liceu din toată lumea. Scopul său este de a stimula interesul pentru matematică şi aplicaţiile ei, de a dezvolta gândirea ştiinţifică, abilităţile de comunicare și lucrul în echipă.

Trei elevi ieşeni: Constantinescu Paul (cl. a XI-a, Colegiul Naţional, prof. Tamara Culac), Crâşmăreanu Ştefan (cl. a X-a, Colegiul Naţional, prof. Gabriela-Elena Zanoschi) și Iustin Şurubaru (cl. a XI-a, Colegiul Naţional, prof. Tamara Culac) au facut parte din echipa României care a obţinut Premiul I şi medalie de aur la acest concurs. Ei au fost antrenaţi de prof. univ. dr. Marcel Roman, de la Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” Iaşi.

Spre deosebire de olimpiade, seturile de probleme pentru Turneu sunt publicate cu câteva luni înainte şi conţin părţi ale căror soluţii încă nu se cunosc. În timpul competiţiei, echipele participante şi-au expus rezultatele cercetărilor într-o dezbatere pe roluri. Turneul a avut trei runde, cu câte 4 grupe nȋ primele două runde şi 2 grupe ȋn runda finală. Fiecare grupă a avut 3 etape.

Articolul precedentPremiu luat de elevi ieşeni
Articolul următorAccident rutier între un TIR şi un autoturism, în judeţul Iaşi