Deputatul liberal Marius Bodea consideră că în cazul autostrăzii Moldova-Transilvania singurul vinovat este Liviu Dragnea, care vrea să țină în izolare și subdezvoltare întreaga Moldovă doar pentru ca populația de aici să fie săracă.

„Dezbaterile din ultima perioadă cu privire la Autostrada Moldova-Transilvania au o concluzie clară: din cauza ticăloșiei PSDragnea, acest proiect este blocat! Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Crețu, a spus clar că există bani pentru realizarea acestui proiect, doar că Guvernul nu îi accesează. Același lucru îl spunem noi, la Iași, de mai bine de 3 ani: autostrada A8 face parte din rețeaua TEN-T Core Network, adică rețeaua principală de transport trans-european! Această ticăloșie monumentală de a refuza pur și simplu banii de la UE pentru a oferi șansa la dezvoltare unei regiuni cu 4 milioane locuitori este o crimă cu premeditare, în condițiile în care numărul coridoarelor TEN-T se va reduce după 2020.

Drept urmare, dacă nu reușim să începem construcția cu bani europeni a acestei autostrăzi până în 2020, vom pierde singura șansă de a face această investiție extrem de costisitoare cu fonduri europene.

Totodată, decizia aberantă de a transfera segmentul de autostradă Iași – Târgu Neamț (100 km) de la Ministerul Transporturilor la Comisia Națională de Prognoză condusă de condamnatul penal Darius Vâlcov consfințește ticăloșia PSDragnea. Realizarea acestui segment de autostradă în Parteneriat Public-Privat, renunțându-se la fondurile europene gratuite, nu are nicio justificarea logică, rațională, pragmatică.

Există două explicații pentru această ticăloșie monumentală: ori PSDragnea intenționat vrea să țină în izolare și subdezvoltare întreaga Moldovă doar pentru ca populația de aici să fie săracă, ușor de controlat și manevrat la vot, ori nu vor să acceseze fonduri europene GRATIS pentru că sunt mult mai greu de fraudat și, pentru a putea lua șpăgi, vor să folosească instrumentul Partneneriatului Public-Privat.

Toate cele 6 județe ale Moldovei contribuie la bugetul de stat cu mult mai mult decât primesc de la Guvernul central. Această centralizare comunistă ne ține captivi în sărăcie și izolare pentru că suntem la mâna unor iresponsabili care refuză cu obstinație să miște ceva în direcția realizării proiectului autostrăzii.

Eforturile societății civile și susținerea aproape unanimă a clasei politice în privința acestui proiect nu contează pentru acești iresponsabili.

Descentralizarea fiscală este obligatorie pentru că ceea ce face acum PSDragnea este jecmăneală la drumul mare: ia banii noștri din taxele și impozitele plătite în Moldova și, în schimb, ne oferă dispreț și umilință. În schimbul taxelor și impozitelor pe care le încasează anual din Moldova, nu au nici măcar bunul-simț să aplice la Comisia Europeană pentru banii gratis ai UE în vederea realizării autostrăzii.

Anul trecut PIB-ul Regiunii Nord-Est a fost de 75,4 miliarde de lei, având o pondere de aproape 10% din PIB-ul național. Moldova este cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, cu cel mai înalt grad de deprivare materială şi cu cel mai mic PIB/cap de locuitor din UE. Nu cred că este o coincidenţă că această stare de fapt se suprapune cu realitatea crudă că trăim în singura regiune a României unde nu a fost construit niciodată vreun kilometru de autostradă.

În acest moment, PIB-ul pe cap de locuitor al Regiunii de Nord-Est este cu 40% mai mic decât media naţională. Contribuţia Regiunii de Nord-Est la Produsul Intern Brut Naţional este de 10,6%, în condiţiile în care este cea mai mare regiune de dezvoltare a României. Doar 3% din investiţiile străine directe sunt în zona noastră, deşi aici trăieşte 25% din populaţia ţării. Rata de emigraţie este cea mai mare în Regiunea de Nord-Est, la nivelul întregii Românii.

Autostrada va aduce o creștere economică a zonei de 10-15 % și investiții de 6-8 miliarde de euro”, susține liberalul ieșean Marius Bodea.

Articolul precedentSănătatea cetățenilor din Valea Lupului, analizată prin biorezonanță!
Articolul următorVerificări ale oamenilor legii într-un târg comunal