Medicii de familie protestează din nou din cauza sistemului informatic „depășit” și care nu funcționează și cer digitalizarea tuturor formularelor de hârtie, inclusiv rețete, cu cele electronice, pentru accesul pacienților la servicii de sănătate.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) solicită asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie, precum şi prevederea ca toate formularele, inclusiv reţetele, să fie doar în format electronic, fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete.

SNMF solicită CNAS să trateze cu respect atât pacienţii, cât şi medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate şi să remedieze cu celeritate platforma informatică. Medicii de familie spun că „acest sistem informatic este nefuncţional de o lungă perioadă de timp şi blochează inadmisibil activitatea medicală. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit, ce pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional”.

„Disfuncționalitatea SIUI ne afectează pe toți
Societatea Națională de Medicină Familiei este solidară cu pacienții şi cu medicii practicieni în această perioadă dificilă cauzată de disfuncționalitățile Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Reamintim că programul SIUI aparține în exclusivitate Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ca de altfel și mentenanța acestuia. 
De o lungă perioadă de timp, acest sistem informatic este nefuncţional şi blochează inadmisibil activitatea medicală din medicina primară şi nu numai. Este practic blocat accesul pacienţilor la servicii medicale printr-un serviciu informatic depăşit din punct de vedere al scopului pentru care a fost creat. Mai mult, acest sistem informatic perimat pune în pericol activitatea medicală la nivel naţional.
Imposibilitatea interogării categoriei de asigurat afectează în mod direct accesul pacienților la servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate în primul rând din cauza creșterii timpilor de așteptare. În mod asemănător, erorile de sistem în înregistrarea categoriile de asigurat prejudiciază pacienții de drepturile lor firești ca asigurați ai sistemului public de sănătate. 
Aceste disfuncţii majore în verificarea categoriei de asigurat şi în eliberarea tuturor documentelor medicale din cadrul consultaţiilor predispun medicii la erori ce le vor fi imputate ulterior chiar de către CNAS, deși responsabilitatea nefuncționării SIUI nu le aparține. În același sens, imposibilitatea de a valida serviciile efectuate și de a raporta activitatea lunii anterioare va afecta funcționarea cabinetelor de medicină a familiei. 
Solicităm CNAS să trateze cu respect atât pacienții cât și medicii care lucrează în sistemul de asigurări de sănătate și să remedieze cu celeritate platforma informatică. Solicităm de urgenţă asumarea nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţie de CNAS, introducerea formularelor electronice în locul tipizatelor pe suport de hârtie precum și prevederea ca toate formularele, inclusiv toate tipurile de rețete, să fie doar în format electronic fără să mai fie necesară tipărirea lor în cabinete.
Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) este organizația profesională națională a medicilor de familie din România. Obiectivul SNMF este de a contribui la asigurarea continuităţii şi coerenţei politicii de asistenţă medicală primară în România”, a transmis Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF).

Articolul precedentATENȚIONARE DE CĂLĂTORIE pentru Italia, astăzi. MAE îi pune în gardă pe români
Articolul următorAndrew Tate nu se mai joacă. A activat Focul Yoga pentru a-și intimida dușmanii