În 2023, moșii de iarnă pică sâmbătă 18 februarie. Tot atunci este și Sâmbăta Morților. 

Sărbătoare mare pentru toți creștinii ortodocși. Ceea ce în Ardeal se numește Ziua morților, de inspirație catolică, are echivalent în tradiția ortodoxă prin așa-numita Sâmbătă a Morților sau Moșii de iarnă. Este momentul în care toți creștinii ortodocși îi pomenesc pe cei dragi care au trecut pe lumea cealaltă. 

Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă. Astăzi este ziua ,,Moşilor de iarnă”, în care se face pomenirea celor adormiţi, aşa cum îi numeşte Biserica pe cei trecuţi în nefiinţă.

Moşii de iarnă sunt pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie în fiecare an. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.

Moşii de iarnă se sărbătoresc în fiecare an. Tradiţia spune că astăzi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit.

Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.

Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de iarnă. Tinand seama ca nu stim unde se afla cei morti, ne rugam atat pentru cei din iad, cat si pentru cei din rai.

De ce facem pomenire mortilor?

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo “adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi. Ea nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului “adormit”, intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: “Nu plangeti; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Potrivit Sfintei Scripturi, dupa moarte urmeaza Judecata particulara, in urma careia omul ajunge sa se impartaseasca fie de fericire, fie de suferinta, stari date de modul vietuirii pe pamant (unit cu Dumnezeu sau despartit de El). 

Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup.

Articolul precedentSecretul caselor bunicilor. Au trecut prin zeci de cutremure și au rezistat mai bine decât construcțiile moderne
Articolul următorCOD GALBEN şi COD PORTOCALIU de vânt puternic, viscol şi ninsori