În completarea proiectului de reabilitare și restaurare a Grădinii Copou, Primăria Municipiului Iași va reabilita și Monumentul Regulamentului Organic (Obeliscul cu lei).

După finalizarea proiectării de către Mihul SRL, primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire necesară începerii execuției lucrărilor de reabilitare a acestui monument. Lucrările vor fi executate de Conest SA în circa șase luni.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitare a fost semnat în luna septembrie a anului trecut de primarul Mihai Chirica cu asocierea Conest SA – Mihul SRL pentru o sumă de 1.123.231,38 lei.

Vor fi făcute lucrări de biocidare (distrugerea microorganismelor), extragere de săruri, îndepărtare a depunerilor aderente, îndepărtare a completărilor necorespunzătoare cu mortar, curățare a suprafețelor (chimică și mecanică), tratare a fisurilor, chituire și completare volumetrică cu mortare de restaurare, consolidare și hidrofobizare (tratament care duce la anularea absorbției de apă). Totodată, vor fi executate lucrări pentru realizarea unui sistem de iluminat arhitectural (corpuri de iluminat cu lămpi led), a unui sistem de televiziune cu circuit închis (cu patru camere video) și a unui sistem de sonorizare.

Cunoscut și sub denumirea de Monumentul Regulamentului Organic, obiectivul a fost realizat de Gheorghe Asachi, între anii 1834 – 1841. Leii au fost sculptați la Lvov (Polonia), unde Asachi își făcuse studiile de inginerie. Monumentul a fost placat în zona piedestalului cu două plăci de marmură, având stema Moldovei, respectiv a domnitorului Mihail Sturdza (amplasate pe laturile est și vest).

Sursa: Realitatea de Iasi

Articolul precedentSunați IMEDIAT la 112 dacă aveți informații despre această femeie!
Articolul următorBeneficiile și dezavantajele consumului regulat de vin roșu