Oricine ajunge la 80, 90 sau chiar 100 de ani este de obicei considerat longeviv și cu o sănătate de fier. Cu toate acestea, cercetătorii spun  oamenii pot trăi mai mult decât atât.

Chiar și când cineva se apropie de vârsta de 60 de ani, în unele țări este trecut la categoria „pensionarilor”, dar, cu siguranță există o mulțime de așa-numiți ”pensionari vioi” care spun foarte clar că nu au terminat încă timpul alocat pe Pământ.

Un studiu realizat de statisticieni de la universitățile Erasmus din Tilburg și Rotterdam a analizat, timp de 30 de ani, vârsta la care au murit 75.000 de oameni din Țările de Jos. În loc să se concentreze pe speranța de viață, cercetătorii au vrut să determine cât de mult ar putea trăi un singur individ atâta timp cât are grijă de sănătatea sa și dacă viața nu a fost scurtată de o boală sau de altă circumstanță nefericită.

După ce s-au uitat la vârstele pe care le aveau oamenii din studiu la momentul morții lor, cercetătorii au stabilit că durata maximă de viață a unei persoane este de peste nouăzeci de ani. Oamenii sunt capabili să trăiască mai mult decât atât, femeile având un ușor avantaj față de bărbați când vine vorba de durata de viață.

Până la ce vărstă putem trăi dacă avem grijă de sănătate

Cercetătorii au sugerat că este puțin probabil ca un om să trăiască peste 115 ani, cu o durată de viață maximă pentru o femeie de 115,7 ani, în timp ce bărbații s-au estimat că ating o vârstă maximă de 114,1 ani.

Comentând rezultatele, profesorul John Einmahl, unul dintre cei trei oameni de știință care au condus studiul, a declarat pentru AFP: „ “Cu siguranță există un fel de limită de vârstă. Desigur, speranța medie de viață a crescut. Cu toate acestea, plafonul maxim în sine nu s-a schimbat.”

În ciuda constatărilor cercetătorilor, Einmahl a recunoscut că există cazuri de oameni care încalcă norma și trăiesc dincolo de aceste durate de viață maxime sugerate.

Luna trecută, lumea și-a pierdut cea mai în vârstă persoană, deoarece călugărița franceză sora Andre a murit la vârsta de 118 ani. După moartea ei, Guinness World Records a numit-o pe Maria Branyas Morera, născută în SUA, cea mai în vârstă persoană din lume, la 115 ani.

Morera locuiește în prezent într-un azil de bătrâni din Catalonia, Spania, dar s-a născut la San Francisco la 4 martie 1907.

Articolul precedentEfectele uimitoare ale ceaiului de sâmburi de măsline: vindecă o boală cruntă
Articolul următorUn “cocktail infecţios” circulă printre școlari și copiii de grădiniță – avertisment fără precedent al medicilor români