Creştinii ortodocşi ieşeni celebrează mâine Floriile. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei anunţă că şi anul acesta va continua o tradiţie care a fost reluată din 1990, după ce mai bine de 50 de ani a fost suprimată în comunism: pelerinajul de Florii.

Anul acesta, la Iaşi, pelerinajul are loc astăzi, după un program prestabilit. Astfel, credincioşii se vor strânge la ora 15.30 la Biserica Bărboi pentru a se pregăti asistând la slujba vecerniei, iar de la ora 17.00 se va pleca în procesiune către Catedrala Mitropolitană. La 17.40 se va ajunge acolo, iar pelerinii vor fi întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Se estimează că la pelerinaj vor participa circa 100 de preoţi, însoţiţi de credincioşii din parohiile lor. Slujba vecerniei şi procesiunea vor fi desfăşurate sub îndrumarea Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În pregătirea sufletească pentru celebrarea Învierii, ÎPS Teofan a trimis o scrisoare pastorală credincioşilor în care vorbeşte, adesea pe tonuri sumbre, despre îndepărtarea de credinţă şi despre participarea doar cu forma la misiunea bisericii, fără un fond duhovnicesc.

„Consecinţa acestei stări de fapt se arată dureros într-un val de nemulţumire, de nelinişte, de deznădejde. Viaţa se desfăşoară fără perspectivă, golul interior se adânceşte, iar sentimentul zădărniciei macină pe tot mai mulţi. Moartea şi iadul sunt trăite cu anticipaţie. (…) Experienţa mărturiseşte că, în Biserică, omul cu dreaptă credinţă, arătată în rugăciune şi în dragoste, în pocăinţă şi în smerenie, în timp de liniştire, răzbate mai uşor în viaţă. Ispitele, necazurile, suferinţa sau unele neîmpliniri nu lipsesc. În acelaşi timp, acestea nu se transformă în deznădejde sau în lipsa totală de sens şi lumină în viaţă“, se arată în scrisoarea lui IPS Teofan.

Articolul precedentExpoziţie de ouă încondeiate, la Muzeul Mitropolitan
Articolul următorCentru de analiză a calculilor la Spitalul „Dr. C. I. Parhon“ Iași