Peste 20 de persoane vor fi nevoite să dea ochii cu magistraţii ieşeni, după ce au fost trimise în faţa instanţei, pentru comiterea unor infracţiuni. 

Procurorii ieşeni au dispus trimiterea în judecată a 25 de persoane, în dosarul intitulat popular „Mafia de la RAR”, printre acuzaţiile aduse acestora numărânduse traficul de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.

Urmează ca Tribunalul Iaşi să stabilească un prim termen de judecată al procesului, după care magistraţii vor asculta ce au de spus şi inculpaţii în apărarea lor, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Aşadar, dosarul de corupţie ce vizează activitatea Registrului Auto Român (RAR) de la Iaşi a fost trimis la instanţă. Conform anchetatorilor, în Iaşi ar fi existat o reţea alcătuită din persoane care cereau bani pentru a atesta în fals că maşini vechi, unele cu defecte grave, pot circula pe drumurile publice.

În mijlocul investigaţiei s-a aflat un fotbalist acuzat că petrecea mai mult timp în instituţie chiar decât angajaţii, mergând la reprezentanţa RAR uneori încă de la ora 5.00 dimineaţa, respectiv Corneliu Matcabojă.

Fotbalistul Corneliu Ionel Matcabojă, portar în trecut al mai multor echipe de minifotbal din oraş, era figura cel mai des întâlnită în reprezentanţa Registrului Auto Român (RAR) din Iaşi.

Oamenii legii au afirmat că ieşeanul nu s-ar fi lăudat în van cu influenţa pe care ar fi avut-o asupra angajaţilor RAR, în special ingineri, el având „intrare” în mod real la funcţionarii publici ai instituţiei, cărora le oferea bani pentru a întocmit acte frauduloase.

Anchetatorii ieşeni susţin că Ionel Corneliu Matcabojă ar fi mers zilnic, chiar şi sâmbăta, la reprezentanţa RAR de pe Calea Chişinăului. Uneori ajungea şi de la ora 5.00 la instituţie pentru a racola persoane interesate de „serviciile” sale.

Procurorii au mai afirmat că, prin sume date unor angajaţi RAR, bărbatul iar fi ajutat pe muşterii să obţină certitificate eliberate de instituţie „pe repede înainte”, în condiţiile în care unele progrămări realizate fără pile durau şi câteva luni. Sumele percepute în acest sens ar fi fost de 150 – 200 de euro, spun anchetatorii, în funcţie de categoria maşinii, anul de producţie sau ţara de provenienţă.

În scopul exercitării efective a influenţei traficate, numitul Matcabojă Ionel Corneliu este sprijinit de angajaţi ai RAR Iaşi care divulgă fără drept informaţii care nu sunt destinate publicităţii, constând în anumite zile şi intervale orare în care orice persoană interesată poate apela serviciul Call Center Programări – RAR Bucureşti pentru a efectua programări în scopul verificării tehnice ale autoturismelor, informaţii de care funcţionarii iau cunoştinţă prin prisma locului de muncă în care îşi desfăşoară activitatea şi cu privire la care au obligaţia de a nu le dezvălui”, au precizat procurorii.

Aceştia au mai precizat că, spre finele anului 2017, fotbalistul ar fi profitat de dorinţa românilor de a-şi înmatricula cât mai rapid maşinile aduse din străinătate, indiferent de starea lor tehnică. 

 

Articolul precedentGăsit şofând băut şi cu permisul reţinut
Articolul următorRestricţii de circulaţie în Iaşi, de Revelion